Fújják a dalokat

Szentgotthárd - A mediterrán fürdő minapi avatásán a vendégeket pattogós muzsikával köszöntő városi fúvószenekar, amely nemrégiben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, az I. Vas Megyei Fúvósbál megrendezésére készül.

Szenkovits Péter

A zenei együttest 1950-ben, a Kaszagyár égisze alatt, Lang Adolf karnagy szervezte újjá, majd évtizednyi idő után a szakszervezethez került a társaság. Bő negyedszázada ténykedik városi fenntartásban. Az együttes tagságát amatőr zenészek alkotják, mintegy negyvenöten, akik szorgalmuknak, lelkesedésüknek köszönhetően zenekari próbákon, illetve otthoni önképzésen sajátították, illetve sajátítják el ma is a hangszeres tudást, miközben folyamatosan bővül a repertoár. Az utánpótlás javarészt a helyi zeneiskola növendékeiből kerül ki.

A gotthárdi fúvósok legújabbkori története 1997-ben kezdődött, ekkor vette át a szakmai irányítást Rápli Róbert, aki ma ekként jellemzi a zenekart: Az együtt zenélés öröme élteti a tagokat. S az, hogy bizonyos koncerteken borsózik az ember háta. Katarzist élünk meg; effélében másutt, máshol nem lehetne részünk. Persze kölcsönhatásban a közönséggel. A fúvószene tökéletesen alkalmas arra, hogy felemelő érzéseket hozzon elő a hallgatóságból is. Szinte nincs olyan műfaj, amit kiváló átiratban ne lehetne jól megszólaltani. Így a sokszínűségben is mindenki megtalálja a maga örömét. Népszerűek a polkák, a keringők, de igen kedveltek a filmzenék, a rajzfilmek betétdalai is. Ezek nagyon bejönnek.

Természetesen - amatőrökről lévén szó -, gázsi az nincs. Ez nem jelenti azt, hogy ne próbálná meg valamennyi muzsikus a maximumot kihozni magából karnagyi inspirálásra, illetve egymás előtti megfelelni vágyásból.

Rápli Róbert megjegyzi: Egyik tag sem jutna el olyan szintre egymaga, mint amit együttesen elérünk. Nem sztárok vannak együtt, hanem vérbeli csapattagok. Mindenki megkapja a hozzá illő szerepet. Egymást megértő, szolidáris társaság; baráti a légkör, jó a hangulat.

Tegyük mindehhez: nemcsak a próbákon (kedden és pénteken esténként; utóbbiakon szinte teljes a létszám, hiszen a távolabb tanulók, dolgozók is itt lehetnek már ekkor), hanem fellépésekre utazva is. Itáliában, Németországban is jártak, honi meghívásoknak is eleget tesznek.

Egy esztendeje működnek egyesületi formában, amelynek Károly Andrea népművelő az elnöke. A fenntartó várost szeretnék segíteni azzal, hogy különféle pályázatokon is igyekeznek pénzt szerezni a működéshez. Megjegyzendő: az önkormányzat teljes mellszélességgel áll az együttes mellett - anyagi lehetőségeinek függvényében - hangszerek beszerzésénél éppúgy, mint a már elkoptatott fellépőruhák cseréjénél.

Szentgotthárd Városért elnevezésű kitüntetést kapott a zenekar, az önkormányzat ugyancsak elismerte a szárnykürtös Fébert Miklósnak, a csapat lelkének a tevékenységét, aki 1957-ben(!) kezdte fújni a dalt. (Tavaly amúgy Szentgotthárd legszeretettebb emberének választották az itt élők.)

Most nagy dobásra készülnek: az I. Vas Megyei Fúvósbált a Rába-parti kisvárosban szeretnék megrendezni decemberben, s máris megkezdődött a szervezés. Nyolc-tíz vasi társcsapat tagjait várják; nagy attrakciót álmodtak meg, a részletek immár körvonalazódtak.

Centenáriumi koncertjüket így méltatta Dohos László Liszt-díjas karnagy, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke: Nagyszerű munkát végeztetek. Profi és zökkenőmentes volt a produkció, gratulálok! Fantasztikusan játszottatok! , ekként summázta véleményét Viniczay Tibor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!