Levegőhöz jut a város tüdeje

Szombathely - Keveseket érdekelt a legutóbbi lakossági fórumon a Kámoni Arborétum revitalizációjának látványterve. A megyeszékhely tüdejének is nevezhető zöldsziget fontosságát, szerepét csak akkor értékelnénk igazán, ha nem lenne - vélik a szakemberek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Kámoni Arborétum revitalizációja elengedhetetlenné vált. A rekonstrukciós munkák több blokkban zajlanak majd. Az első ütem, a kertrehabilitáció látványterveit lakossági fórum keretében mutatták be.

A mintegy 2500 növényfajt és -változatot bemutató arborétum az ország egyik legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye. A kert kialakítása a Saághy családhoz, különösen Saághy István nevéhez kötődik, a gyűjtemény története százéves múltra tekint vissza. A Saághy-örökséget fenntartó és gondozó Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) az 1950-es évektől további húsz hektárral bővítette a kert területét, a közelmúltban pedig koncepciót dolgozott  ki az arborétum megmentésére, állapotának megóvására. 

A felújítási és fejlesztési munkák több lépcsőben zajlanak majd. Erre azért van szükség, mert nincs egy olyan pályázati forrás, amely az összes elképzelést egyszerre megvalósíthatóvá tenné,  így több pályázattal valósulnak meg a tervek.

A város szélén fekvő, huszonhét hektáron elketerülő  zöldsziget revitalizációjának első lépései speciálisan a természeti értékek helyreállítását célozzák meg. A felújítás már tavaly elindult a gyűjteményeskert tavainak iszaptalanításával. A felújítás  következő állomása (mely a pályázatoktól függően még idén elindulhat) a növényzet helyreállítása, ritkítása, telepítése, vagyis a kertrehabilitáció. Ebben a blokkban a természetvédelmi szempontú rekonstrukciók valósulnak meg. 

Az arborétum megszépítésének ütemtervéről és a lehetséges finanszírozási források előteremtéséről itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!