Ódon és modern

Ausztria - Magyar, olasz, horvát, szlovén és osztrák művészek munkáiból nyílt kiállítás Ausztriában, az eisenstadti Technologiezentrumban. Az Alpok-Adria-Pannónia című kiállítás anyagát Körmendről szállították az osztrák városba.

Tóth Judit

A Batthyány-kastély Sala Terrena Galériájában bemutatott művészeti alkotásokat a közelmúltban a burgenlandi tartomány székhelyére, Eisenstadtba szállították. A kiállítás a Múzeumok Hosszú Éjszakájának napján nyílt meg, a munkákat Elisabeth Ledersberger-Lehoczky szobrászművész és Karl Novak, az Osztrák Művészek Szakmai Egyesületének elnöke méltatta.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky hangsúlyozta, hogy a Batthyány-kastély boltíves terméből egy teljesen modern, üvegből készült épületbe került a képzőművészeti anyag. Ez meglehetősen más hangulatú, mint a körmendi kiállítás, különösen a szobrok esetében, mondta a magyar származású, Ausztriában élő képzőművész. Hozzátette, minden művészeti alkotásnak van egyfajta kisugárzása. Szerinte minden műnek akkora, amekkora teret magával tud ragadni a környezetéből. Éppen ezért nagyon érdekes volt megfigyelni, hogyan hatott ugyanaz az alkotás egy klasszikus, fehér falú ódon teremben, s milyen hatása volt egy háromszintes, hatalmas terű üvegépületben.

Ernst Horvath, az eisenstadti Technologiezentrum vezetője elmondta, hogy a tíz éve készült központban gyakran rendeznek kiállításokat, évente tízet, tizenkettőt. Emellett az épület helyet ad különböző zenei rendezvényeknek, szabadidős programoknak is. Korábban sokan csodálkoztak, hogy éppen Burgenlandban épült egy ilyen centrum, hiszen a térség tipikus agrárrégió. De akkoriban az Európai Unió támogatta az effajta beruházásokat, így hét hasonló centrum is épült Ausztriában.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - aki egyébként a kiállítás koordinátora és rendezője is volt egyben - végül kiemelte, hogy szeretnék az öt nemzet közötti kapcsolatokat tovább erősíteni, így azt tervezik, hogy kétévente megrendezik az Alpok-Adria-Pannónia tárlatot.

Az eisenstadti kiállítás a Múzeumok Hosszú Éjszakáján nyílt meg az osztrák televízió támogatásával. Hajnali egy óráig több százan látogattak el a Technologiezentrumba, ahol az érdeklődők nem csak az alkotásokban gyönyörködhettek, hanem zenei-táncos produkciókat is megtekinthettek.

Az este folyamán fellépett Danja Vogel táncos és Liesa Baumgartner zenész. Utóbbi szaxofonon játszott, amelynek hangja csak úgy hasított a háromszintes üvegépület tágas terében.

A szaxofon hangja csak úgy hasított a háromszintes üvegépület tágas terében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!