Van-e ünnep?

Szombathely - Ma a kormányzati hatalom egyik pártjának sem áll érdekében, hogy 1956 oda kerüljön a szívekben és a tankönyvekben és az utcatáblákon, ahova illene és kellene. Egy az érdekük: a múltat végképp elfelejteni - mondt Alexa Károly irodalomtörténész, a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért és a Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezetének közös 56-os ünnepségén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A város több pontján is tartottak 56-os megemlékezéseket október 22-23-án. A hétfő esti rendezvény a premontrei gimnázium dísztermében volt, kedden pedig a Március 15. téren és az 56-osok terén tartottak ünnepséget. 
 
A premontrei gimnáziumban tartotta közös megemlékezését a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért és a Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezete, majd a Fő térre erre az alkalomra kihozott emlékműnél koszorúztak.  

Hétfő este hat órára megtelt a díszterem, ahol a szónok Alexa Károly irodalomtörténész volt. Ballonkabátban érkezett, le sem vette, mondván: számára ez egyet jelent azzal a nappal, amit most ünnepelünk. 

- Apámon is ilyen volt 1956-ban, a kezemet fogta, jártuk a várost, és ragyogott felettünk az ég. November 4-én már nem volt ilyen derűs idő, azton jött még hosszan rosszabb is - mondta, majd az ünnep és ünneprontás témáját járta körül. 

-  Én az ünnepet rontani nem akarom, mivel nem is tehetem. Az ünneprontás mindössze egy csendes kérdés: van-e ünnep? S ha igen: hol? Kiknek a szívében, emlékezetében, életvezetésében, erkölcsi krédójában, álmaiban, naponkénti hitvallásában, jövőt szépítő igyekezetében, a nemzet históriája iránti elkötelezettségében él 1956? 

A beszéd folytatást, illetve a további megemlékezésekről szóló tudósításainkat itt olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!