Ez kinek a sara?

Megyei körkép - Törvény kötelezi a gazdálkodókat és a szállítókat, hogy tisztítsák meg gépeiket a sártól, mielőtt aszfaltútra hajtanak, mégis vastag csíkok jelzik gyakran utukat. Hanyagságukat egyelőre ritkán szankcionálják.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fő- és mellékútvonalakat a településhatárokon belül az önkormányzatok gondozzák, a táblákon kívül eső részeken pedig a Magyar Közút Kht. tartja rendben, az azonban nem kötelességük, hogy a mezőgazdasági munkák, építkezések folyamán az útra felhordott sárréteget, kiszóródott kavicsot, aszfaltra folyt olajat és egyéb szennyezőanyagot eltakarítsák. Erre a jogszabály azt kötelezi, akinek járművéről az útra került például a sár, mégis ritkán látunk az út mellett fényvisszaverő mellényben az útról sarat lapátoló embereket. 

- Nagyobb földmunkák, például fakitermelés, cukorrépa-szállítás, útépítés csak közútkezelői hozzájárulással végezhetők mondja Sümegi Péter főmérnök, Magyar Közút Kht. Észak-dunántúli Regionális Főmérnöksége , ilyen esetekben a kivitelezőt szerződés is kötelezi az utak tisztán tartására. Rendszeresen ellenőrizzük is a gondozásunkban lévő útszakaszokat, figyelmeztetjük a gazdálkodókat, ne felejtsék el letakarítani a kerekeket, ha pedig már megtörtént a szennyezés, de még megtaláljuk az okozót, felszólítjuk, hogy tisztítsa le az utat, de szankcionálni nincs jogunk. Amennyiben mégsem teszi meg, a közlekedési hatósághoz vagy a rendőrséghez fordulunk. 

Ha a rendőrjárőr még az úton találja a szennyező gépjárművet, vagy a nyomokból egyértelműen megállapítható, hogy ki az elkövető, helyszíni bírságot szabhat ki ennek összege azonban legfeljebb tízezer forint. Csekélynek tűnik ez az összeg, hiszen az útra került göröngyök és a gyakran méteres sárcsíkok beszennyezik az autókat, a kavicszúzalék a szélvédőbe pattanva komoly kárt okozhat, és különösen a késő őszitéli nedves időben fokozottan balesetveszélyesek.

- Ritkán állapítható meg egyértelműen, hogy egy baleset oka a csúszós sárréteg  tudtuk meg Rónai András rendőr alezredestől, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől , óva intek azonban mindenkit attól, hogy erre hivatkozva elhanyagolja a kötelességét! Ha mégis megcsúszik ugyanis egy autó, és valaki súlyosan megsérül benne, akár büntetőeljárásban felelhet tettéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!