Önismereti leckevariációk

Sokféle változatunk van, ha az alapjáratunk többnyire mindig ugyanaz is. Okozunk meglepetéseket saját magunknak, szűkebb-tágabb környezetünknek egyará ...

Szenkovits Péter

Két fiatal musicalszínész, Janza Kata és Bereczki Zoltán a Jövőre, veled, itt! című zenés játékban (Bernard Slade és Stan Daniels jegyzik a darabot) Dorisként és Georgeként erényeket és gyarlóságokat egyaránt jócskán érzékeltet, változásokat, (vissza)fejlődési irányokat, pillanatnyi, hosszabb-rövidebb időszakok meghatározó hangulatait; megjelenési formák variációit, az éppen hol is tartunk, avagy hol is szeretnénk tartani érzéseket, szándékokat.

Hétfőn este az Agora-Művelődési és Sportház Csákányi-bérletének publikuma - a Budapesti Operettszínház jóvoltából - képet kaphatott saját magáról (is), abban az értelemben legalábbis, hogy mi mindennel is kell szembesülnünk e földi poroszkálásunk során. Maga a darab ugyan nem ás éppen feneketlen kút mélységéig, de igen tisztességesen pedzeget meg lelki, érzelmi húrokat, továbbá fejben így vagy úgy megválaszolandó kérdéseket, boncolgatni való témákat. Szókimondó, vérbő humorú; kis híján trágárnak nevezhető fogalmak is repkednek a légben, de nem zuhannak alá annyira, hogy a jó ízlést agyoncsapják, a poénokat kioltsák. Bravúros átalakulások, átváltozások szemtanúi lehetünk, s egy nagyszerű kettős briliáns összjátékának. Van valami Janza és Bereczki szemében, ami kétségtelenül talentumot sejtet. Profizmust, nem csak úgy ledarálom az előadást mentalitást. Fakajtok csak azért is valamit, valami egyszerit, vagy annak tűnőt történetesen a vasi közönségnek. Hogy aztán az a bizonyos angyal átszáll-e, s ha igen, hányszor a rivaldán? Erről alighanem kinek-kinek saját magának kell leltárt készítenie.

Az amúgy (hiszen közismert) hotelben játszódó, évente ismétlődő találkák szemtanúja, a takarítónő: Felföldi Anikó. Színészlegendához méltóan bölcs, megértő személyiség szerepében s azon jóval túl is.

Önismereti leckék, nem halálosan komolyan véve; ekként is lehetne értékelni a két felvonást. Ha netán valamicskével több kellemes meglepetést szeretnénk szerezni magunknak s egymásnak (a kellemetlenek zömét kiiktatva), s nem csak így advent idején, akkor a foglalkozás máris elérte a célját.

Éppen hol tartunk, vagy hol is szeretnénk tartani? Válaszokra váró kérdések ezek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!