Romákat is vár a tűzoltóság

Megyei körkép - Országosan 550 tűzoltó álláshely vár betöltésre, romák is jöhetnek, ha sikerrel veszik az alkalmasságit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Roma tűzoltókat is várnak a tűzoltóságnál a nyugdíjazások miatt kialakult létszámhiány miatt - jelent meg a felhívás pár hete. Göncz Szabolcs tűzoltó-főhadnagytól, a tűzoltóság Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztályának kiemelt főelőadójától megtudtuk, az, hogy valaki roma sem előnyt sem hátrányt nem jelent. 

A lényeg, hogy megfeleljen péládul a a kétezerméteres futáson, hatvan kilóval tudjon fekvőtámaszt csinálni, de nézik azt is, hogy milyen végzettsége és jogosítványa van. 

Sokan azonban már az orvosi alkalmassági vizsgán elbuknak. Szombathelyen egyelőre nem tudni pontosan, hány tűzoltót vesznek fel jövőre, de körülbelül 10–30 ember hiányával kell majd számolniuk. Göncz Szabolcs, a tűzoltási és műszaki mentési osztály kiemelt  főelőadója elmondta: az, hogy valaki roma, sem előnyt, sem hátrányt nem jelent. A lényeg, hogy megfeleljen a kétezer méteres futáson, hatvan kilót tudjon fekve nyomni, jól töltse ki a logikai tesztet, minél gyorsabban fel tudjon futni a 14 emeletes legfelső szintjére, de nézik azt is, hogy milyen végzettsége és jogosítványa van. 

– Rangsoroljuk a jelentkezőket a teljesítményük alapján, majd elküldjük őket az orvosi, pszichológiai vizsgálatokra – mondta a főelőadó. – Ha ezen is átmennek, akkor a listáról sorrendben válogatjuk be a jelentkezőket. Körmenden jövő év februárjában négy üres hely várja a jelentkezőket,származástól függetlenül. Király Lajos tűzoltóparancsnok elmondta, körülbelül tízszeres a túljelentkezés, így biztosan nem kell majd létszámhiánnyal küzdeniük. 

– A jelentkezőknek komoly fizikai és szellemi elvárásoknak kell megfelelniük – tette hozzá a parancsnok –, a legtöbben a budapesti orvosi vizsgálaton esnek ki. Sárváron az elmúlt évben több hely is megüresedett a tűzoltóságon,így nemrég tizenhárman kerültek be az állományba. Király Zoltán tűzoltóparancsnok elmondta, hogy december 30-án még hárman mennek nyugdíjba, a helyükre febráurban vesznek fel újakat. – Az üres helyekre mintegy nyolcvanan jelentkeztek, úgyhogy nem kell félnünk a hiánytól – folytatta a parancsnok. – Persze nem mindenki felel meg az alkalmassági vizsgán, sokan az allergiájuk, a szemüvegük, a szív- vagy tüdőbetegségük miatt nem lehetnek hivatásosak. A rossz fogsor is kizáró ok lehet, illetve ideiglenes alkalmatlanságot jelenthet addig, amíg nem orvosolják a problémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!