Csatornahozzájárulási próbaper

Szombathely, Söpte - Próbapert nyert egy söptei lakos. Az önkormányzat a kész szennyvízcsatornára később csatlakozóktól nem szedhet hozzájárulási díjat, ez a jogerős döntés született az ügyben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Söptén társulati formában épült meg a szennyvízcsatorna. Miután a társulat 1997-ben megszűnt, a közmű vagyon az önkormányzatra szállt. 

A településen a szennyvízhálózat közcélú vízjogi létesítménynek minősül, amellyel az önkormányzat eleget tudni tenni a törvényben előírt kötelezettségének: összegyűjti, elvezeti, tisztítja a község szennyvizét. A rendszer kapacitásán belül senki sem tilthatja meg, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vegye. A közmű kiépítése társulati formában történt, ám annak megszűnése után a jogutód önkormányzat nem jogosult hozzájárulási díj beszedésére. Ez állt a bírósági indoklásban.

Az önkormányzat beperelt egy helyi lakost, akitől 195 ezer forint csatornahozzájárulási díjat követelt. Horváth Zsolt nem fizetett, s végül neki lett igaza, mert a jogerős döntés szerint a kész szennyvízcsatornára később csatlakozóktól nem szedhet hozzájárulási díjat az önkormányzat. 

A próbaper részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!