Orgonát avatott a szakközépiskola

Szombathely (pg) - Koncerttel avatták fel a művészeti szakközépiskolások orgonájukat kedd este. A koncertteremben mind a négy jelenlegi orgonistanövendék és tanáruk, Kiss Zsolt is előadott egy-egy darabot.

Peltzer Géza

A hangszer márkáját nem írhatjuk le, csak annyit, hogy elektromos - tehát hangszórókon, nem sípokon keresztül szólaltatható meg - és hogy holland gyártmány. A templomi hatást a rendkívül hiteles hangszíneken kívül programozható effektek - visszhang, hall, reverb - is segítik. Három billentyűsorral (manuál) plusz pedálsorral szerelték fel, a teljes orgonairodalom előadására alkalmas - mondta el a koncert előtt Kiss Zsolt.

Vízkeleti Julianna igazgató ehhez még hozzátette: nyolc-tíz éve van igény orgonaképzésre, de helyben sem hangszer, sem tanár nem volt a kezdetekben. Eleinte a főiskolán, majd az evangélikus templomban folyt a gyakorlás és az oktatás, nagy könnyebbség, hogy ez ezentúl helyben történik, és talán a növendékek közül is többen választják ezt a hangszert.

Az orgona ára közel hárommillió forint, az összeget szponzorok teremtették elő. Egészen pontosan: sikerült meggyőzni több vállalatot arról, hogy az általuk mindenképp kifizetendő szakképzési támogatást az iskolának ajánlják fel. Az utóbbi két évben ilyen módon sikerült előteremteni a szükséges összeget.

Az iskola cserébe vállalta, hogy a nagylelkű cégek nagyobb rendezvényein a gyerekek fellépnek, ezeket az eseményeket, rövid, elsősorban klasszikus zenei produkciókkal teszik emlékezetesebbé.

Nyolc-tíz éve van igény a képzésre, de kezdetben nem volt sem hangszer, sem orgonatanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!