Télből tavasz és vissza

Körkép - Vasárnap Szentgotthárdon megdőlt az abszolút napi melegrekord: 17,2 Celsiust mértek. Hétfőn Miskolcon az éjjeli hőmérséklet is csúcsot döntött, 9 Celsiust jegyeztek fel. Most itt a tavasz vagy csak bolondját járatja velünk az időjárás?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hideg december után meleg január köszöntött ránk. Olyannyira, hogy tegnap Szentgotthárdon megdőlt a napi melegrekord. Egészen pontosan 17,2 Celsius fokot mértek.

Ezt a csúcsot eddig Győr tartotta, valamivel 15 fok felett, több mint negyven éven át. Most viszont Gotthárd beelőzött, igazi tavaszi értékkel. A szokásos nyugati óceáni áramlásnak köszönhető ez, amire még rátett az alpokaljai főn. A 2006-2007-es tél is rendkívül enyhe volt. Akkor a decemberi átlag 2,2, a januári 6,4 (!), a februári pedig 3,9 Celsius fokkal haladta meg az 1961-1990-es átlagot. Aztán jött az idei tél, a csikorgóan fagyos december, most pedig a tavaszias január. 
Mit tart erről a szakember? 

Pétervári Tibor OMSZ-észlelő: - Valóban melegrekord született, már ami a január 20-át illeti, fogalmazott. E napon már hajnalban 11 fokot mértek a farkasfai kollégák, Szombathelyen még csak 3 fok körül mozgott a hőmérséklet. Eközben Sopron, Győr, Bécs, Pozsony és Pápa már szintén 10 fölötti értékekre ébredt. Idő kérdése volt, hogy mikor siklik be a nyugati áramlás az Alpok-Alja középső részére. Ez délben érkezett meg, és attól kezdve nálunk is gyorsan emelkedett a hőmérséklet, majd 15,3 fokkal tetőzött. Abszolút januári csúcs nem volt, csak napi. Ehhez képest tegnap reggelre sokat hűlt a lég, nulla, és egy fok közé esett vissza napkeltekor. 


Január 12-étől tart az enyhe periódus. Azóta kétméteres magasságban fagymentes az idő, a hó eltűnt. A melegáramlást még nem képes kiszorítani az a hidegfront, amely most a Német-lengyel alföld felett húzódik. Rengeteg csapadékot okozva csak lassan közelít bennünket, de mától már érezhető a változás. A fentebb említett frontzóna valószínűleg szerdára vonul át térségünkön, után átmenetileg magasnyomás épül ki, visszaesik a hőmérséklet. De nem lesz hideg, sőt a hétvégén ismét front jő, némi enyhüléssel. 

A komolyabb lehűlés inkább a jövő héten következhet be, mondja a szakember. Aki szerint koránt sincs vége a télnek. Amúgy a nyugati határszélen, az Alpok helyi időjárásalakító szerepe miatt, nem ritkák a szélsőséges értékek. Egyik ok a már említett főn, amikor a  hideg levegő a hegyekben akár 10-15 fokot is melegedhet. E jelenségek kihatnak térségünk klímájára is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!