Új gép az onkológián

Szombathely - Új terápiás berendezést próbálhatnak ki a betegek a Markusovszky kórház onkológiai központjában. A hipertermiás kezeléseket az OEP nem támogatja, alkalmanként 3000 forintot kell fizetniük a rákos betegeknek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A készülék hővel, mikrohullámokkal pusztítja a rákos sejteket. 

A Szász András magyar fizikusprofesszor nevéhez kötődő gyógymódot, a rák alternatív kezelési módszerét 1988 óta használják Németországban, pedig hazai találmányról van szó. 

Magyarországon 2005-ig csak klinikai kísérletként engedélyezték a kezeléseket. 

Három éve azonban  a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium rutineljárássá minősítette a daganatellenes terápiákban a teljestest-, illetve a lokális hőkezelést. A hipertermia nem önálló kezelés, hanem sugár- és kemoterápiás eljárások mellett vehető igénybe, ha a hagyományos gyógymódokra nem reagál a beteg szervezete. 

Hatásos lehet olyan betegeknél, akik vastagbélet, májat, hasnyálmirigyet, méhnyakat, gyomrot, nyelőcsövet, tüdőt, agyat, csontot megtámadó rosszindulatú daganatos betegségben szenvednek. A kezelésnek mellékhatásai nincsenek, s egyéntől függ, hány alkalommal van rá szüksége. 

Volt olyan női beteg, akinek szervezetéből 45 kezelés után eltűnt a melldaganat és a májáttét is.   

A hipertermia kezelés lokális, tehát nem az egész testre, csak a megcélzott részre irányul. 

Az országban öt helyen vehetik igénybe az eljárást a betegek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja a kezeléseket, így a betegeknek fizetniük kell: alkalmanként háromezer forintot. 

További részletekért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik