Hosszabban élünk, mint pár éve

Körkép - A rendszerváltás előtti évekhez képest megyénkben átlagosan négy évvel nőtt a születéskor várható életkor. A felmérés még a az egészségügyi reformnak nevezett intézkedéssorozat előtt készült. Burgenlandban jó lenni öregnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hogy ez a javulás pontosan minek köszönhető, arról sajnos nem szól a felmérés. 
 
Ma már az 1990-évi 66 évvel szemben a vasi férfiak születéskor 70 éves, a nők a korábbi 74-gyel szemben 77,6 éves életkorra számíthatnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása 2006-os  tehát még az átfogó egészségügyi reform és az egészségügy sokak szerinti mélyrepülését megelőző időszakra vonatkozik. 

Sok okunk azért nincs a büszkeségre, mert Burgenlandban a nők születéskor 2006-ban 82,43, a férfiak 76,17 éves életkorra számíthattak  a szinte azonos klíma, természeti környezet ellenére mindkét nemnél mintegy hat évvel többre. A férfiak (balra) a fiatalabb korosztályban, a nők (jobbra) az idősebb korosztályban vannak többen megyénkben
Grafika: Kelemen Attila

A tények azonban tények: a várható élettartam jelentősen nőtt országosan és a megyében is. A KSH rendkívül bonyolult, nemzetközileg elfogadott módszer alapján, több ismeretlenes egyenletek segítségével számította ki a várható élettartamokat. 

A felmérés külön érdekessége, hogy az adatok nem csak a születéskor várható élettartamra vonatkoznak, hanem a későbbi életszakaszra, és külön adatsor áll rendelkezésre a városokban és a falun élőkre. 

A városban élők születéskor hosszabb életre számíthatnak feltételezhetően a jobb orvosi ellátás, a kórház közelsége miatt. A városokban élő férfiakra születéskor 71,43, a falusiakra csak 68,85 év vár a számítások szerint, a két várható életkor között a különbség 2,58 év. Nők esetében jóval kevesebb a falun illetve a városon élők születéskor várható életesélyei közti különbség: városon 77,98, falun is alig kevesebb, 77,76 év. 

További érdekes adatokat itt talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!