Angyalok sisakban

Nagytilaj - Nagy Gáspár síremlékét dr. Veres András megyés püspök szentelte fel szombaton, majd a kultúrházban a tavaly elhunyt Kossuth-díjas költő barátai tartottak megemlékezést. A róla elnevezett Életünk-díjat idén Czakó Gábor kapta.

Merklin Tímea

A kultúrháznál pálinka és egy hatalmas plakát fogadta a megemlékezés résztvevőit. Nagy Gáspár portréja alatt egy versrészlete állt: ...de a remény sohasem meghaló,/ ha minden utolsó szalmaszál/ abból a jászolból való. Juhász Judit, a Katolikus Rádió igazgatója köszöntötte a költő barátainak népes táborát.

- Ott voltunk a sírjánál, de itt él köztünk - mondta, és valóban ez derült ki a következő tizenkét megemlékezésből. Ezek kiegészítésére Szabó András verseket mondott, Kovács Gábor a költő megzenésített verseit adta elő, melyekből CD-t is készít. Nagy Gáspárhoz fűződő személyes élményeiket órákon át mesélték a jelenlévők. Petrik Béla ügyvéd arról beszélt, hogy három szót vett ki a költő kertjéből: a bátorságot, az emberséget és a reményt. Ez számára Nagy Gáspár hagyatéka. És az a tanulság, hogy nem lehet a világot Isten nélkül felnevelni.

Ágh István költő, Nagy László öccse, aki a Marcalon túlról, a Somló alattról érkezett arra emlékezett, hogy az ő szülőföldjét Nagy Gáspár kapcsolta össze őt ezzel a szomszédos tájjal. Amilyen szemérmesen kezelte szülőföldjét, annyira visszafogta személyességét is a verseiben. De adott helyette közösségi személyességet. A nemzet szubjektumát tudta megszólaltatni, ebben áll a nagysága.

Nagy Gáspár jövőre lenne 60 éves, akkor Bérbaltaváron is rendeznek ünnepet. (Részletek a 7. oldalon)

A költő sírkövének felszenteléséhez kapcsolódó szombati ünnepségen Nagytilajban Orosz István grafikusművész, aki illusztrálta Nagy Gáspár verseit, három kötetet emelt ki: Az Áron mondja című gyermekverses könyvet, amely a legvidámabb, a Sárfelirat című kötetet, amely posztumusz volta miatt a legszomorúbb, és a számára legizgalmasabbat, a Kibiztosított beszéd -et, aminek megrajzolta ugyan a borítóját, de nem engedték, végül az Augusztusban Ludvig Jahn nyomában című kötetre került.

Szokolay Sándor zeneszerző Berzsenyi és Kodály komolyságához hasonlította Nagy Gáspárt. Komolyságon pedig azt a módot értette, ahogy a költő hite és honszerelme összeforrt. Ezt a hasonlatot még Gáspárnak is mondta, akinek ez nagyon tetszett. Ahogy az is, amikor azt mondta neki Magyarországról, hogy itt már az őrangyalok is bukósisakban járnak . Megjegyezte: halála felszabadította azokat, akiket érintettek a versei, hirtelen közkinccsé vált a költészete.

Szakolczay Lajos arról a kötetről beszélt, amelyet ő készített Nagy Gáspár 50. születésnapjára. Arra emlékezett, amikor Nagy Gáspár könyvtáros gyakornok volt, és bemutatkozott neki a verseivel, ő meghívta érte tíz deka kolbászra a vásárcsarnokba.

Görömbei András professzor - aki 2000-ben együtt kapott Kossuth-díjat a költővel - kijelentette: élete egyik legnagyobb ajándéka, hogy Nagy Gáspár barátja lehetett. Összekötötte őket a paraszti és a keresztény kultúrkör, mindketten bencés diákok voltak. Később sokat utaztak együtt, és megtapasztalta, hogy Gáspár mindenütt a tisztaság, a kultúra, a nyitottság példaképe volt. Tisztelték azt a szeretetet is, ahogy a magyar és a Közép-kelet-európai kultúrát kezelte, indézte. Nagy Gáspár erkölcsi hatalommá vált már életében. Vele a belső törvényei íratták a verseit. Rendszerváltó verseket írt, de nem másért, hanem csak mert normális életet akart élni. Azt vallotta: a költőknek emlékezni esküdt kötelességük. A rendszerváltás utáni időket is bírálta: békebeli kannibálok vagyunk - írta, azt pedig magyar abszurdnak nevezte, ahogy hazudunk magunknak. Neki nagy belső biztosítéka volt. Sacrum fogja át egész világát. Sütő András írta neki utolsó levelében: Az élet nagy kegyelme, hogy veled egy vércsoportban lehetek.

Szakály Ferenc, a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület nevében posztumusz díszoklevelet adott át Nagy Gáspárnak a költészet bátor és kimagasló műveléséért, az ősi röghöz, a szülőföldhöz való hűséges ragaszkodásért . Az oklevelet a költő felesége, Márta asszony vette át, aki a kultúrházbeli rendezvényt szervezte, és akivel lakóhelyükről, Dunakesziről nagyon sok barát érkezett a programra.

Alexa Károly az Életünk főszerkesztője elmondta, hogy folyóiratának díját tavaly nevezték el Nagy Gáspárról: hogy szellemiségét átélhető jelenséggé tegyük, és protokolláris súllyal is szerepeljen a neve. A díjat idén Czakó Gábor író kapta, akinek a népszerű Duna televíziós műsora, a Beavatás szövegei a lapban is megjelentek.

- Nem mondhatom, hogy a barátja voltam Gazsinak, noha 35 éve ismertük egymást - mondta Czakó Gábor. - De szép volt hallgatni a barátokat, akik fociztak vele, beszélgettek vele az irodalomról. Én tíz deka meleg kolbászt sem vettem neki. De találkoztak a szándékaink. Pajkos költő volt, káprázatos játékokat művelt a szavakkal. Ez nekem is a legkedvesebb szórakozásom. Talán csak ketten voltunk, akik annak idején írtunk az 56-os forradalomról. Nekem is volt egy focicsapatom. Mindig beszéltünk arról, hogy egyszer majd megmérkőzünk. Erre eddig nem került sor, de biztos vagyok benne, hogy nem fog elmaradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!