Az idősekre utaznak a bűnözők

Körkép - Legutóbb a nyugdíjfolyósító munkatársának adták ki magukat a tolvajok, de volt, aki kábelfektetés ürügyén jutott be az idős házaspár lakásába, s távozott onnan több száz ezer forinttal.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Megyénkben is egyre jobban aktivizálódnak az idősek kifosztására szakosodott tolvajok. A trükkök tárháza végtelen, kollégánk annak járt utána, hogy az elmúlt időszakban hogyan csaptak be gyanútlan nyugdíjasokat. 

Gyakori, hogy  a tolvajok a sértettel mutattatják meg, hova rejtette el a pénzét. 

Szombathelyen, közel nyolcvanéves nőtől csaltak  ki nemrég 100  ezer forintot. Minden nap ugyanakkor csengetett az ebédkihordó. Abban az időben, amikor az ebéd meg szokott érkezni, kopogott egy férfi, aki azt mondta, hogy a szociális szolgáltatótól jött, s szeretné megnézni, jogosan veszi-e igénybe az ebédszállítást. Beengedte a lakásba, ahol az ismeretlen azt mondta, túlfizetés történt, s tízezer forint visszajár. Elővett egy húszezrest, hogy nincsen kisebb pénz nála. A néni odament, ahol tartotta a megtakarított pénzét, s kikereste a tárcáját. Közben megjött az ebéd is, így ajtót kellett nyitni. A tolvajok visszaélnek az idős emberek helyzetével. Képünk illusztráció Fotó: Benkő Sándor

Mikor visszament a lakásba, a férfi arra hivatkozott, hogy a pecsét a kocsiban maradt. Így közel százezer forinttal távozott a lakásból. Az idős nő hiába ment utána, a férfi már elhajtott, a rendszámot sem sikerült leovasni. 

Többször előfordult, hogy a nyugdíjfolyosító intézet munkatársainak adták ki magukat tolvajok. Legutóbb a sértettek közel 90 évesek voltak. A férfiak pénzt hoztak nekik, s azt kérték, írják alá a papírokat és mutassák meg az otthon lévő pénzt, mert fel kell írni nyugdíjból származó bankjegyek sorszámát. 

Letették a több mint 100 ezer forintot  az asztalra, majd a tolvajok  valami ürüggyel kimentek a kocsihoz  a pénzzel együtt. Más esetben tűzifát árultak a csalók, lerakás közben az egyikük rosszullétet színlelt, az idős házigazda ápolni kezdte az udvaron,  közben a másik kettő gyorsan bement  házba, s közel 2,5 milliót vittek el.

Drága kábelfektetés, lesben állók a pénzkiadó automatáknál. 

Bővebben itt tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!