Az üzlet legyűri a sportot (20. forduló)

Noha a sportszerető közönség az ötkarikás játékok százéves évfordulóján a görög fővárost várta befutónak, Atlanta lett a házigazda. Négy évvel később Sydney rendezett. (A 20. forduló kérdései)

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az újkori játékok történetében biztosabb befutó nem volt a rendezésre, mint Athén, 1996-ban. A centenáriumi ötkarikás eseményt mégsem a görög fővárosban rendezték, hanem egy amerikai nagyvárosban. Atlanta sporttörténeti szempontból nem volt jelentős, gazdaságilag annál inkább, a világ legnagyobb üdítőgyártója, valamint televíziós társasága itt székel, s ez döntőnek bizonyult. Az üzlet győzött a sport felett – mondogatták a szomorú hellének s a velük szimpatizálók. Nehézkesen kezdődött, ugyanis a házigazdák a tervezett versenyhelyszíneket többször módosították, majd az első néhány napon a számítógépes rendszer nem funkcionált tökéletesen. A nyitóünnepség sem zajlott problémamentesen, az amúgy látványos felvezető programok csúsztak, a sportolók négy órát várakoztak a maratoni kapunál, míg megkezdhették felvonulásukat az arénában. A megnyitóünnepségnek azért akadt magasztos pillanata: a lángot a Parkinson-kórban szenvedő, Muhammad Ali gyújtotta meg, remegő kézzel. A versenyek rendben zajlottak, de július 27-én, az olimpiai parkban megrázó esemény történt, házi készítésű csőbomba robbant, ami két emberéletet követelt. Egy amerikai asszony a detonációtól, egy török operatőr szívrohamban vesztette életét, száztizenegyen pedig megsebesültek.

A mieink hét aranyérmet szereztek. Nem kezdődött jól számunkra a seregszemle, lévén a 48 kilogrammos bunyós,
Lakatos Pál átesett a súlyhatáron. Míg a többiek a megnyitóra igyekeztek, ő a reptérre: számára akkor véget ért az olimpia, amikor még el sem kezdődött. Az első aranyérmet a királynő, azaz Egerszegi Krisztina nyerte, aki ezzel be is fejezte élsportolói pályafutását. Czene Attila meglepetésre győzött, Rózsa Norbert diadala nem számított újdonságnak 200 mellen, mögötte Güttler Károly csapott célba. Kiss Balázs a kalapácsvetésben verte a hazai kedvencet, Lance Dealt, az ökölvívó Kovács István a barcelonai bronz után a csúcsra ért az amatőrök között. A kajakos Kőbán Rita magabiztosan, a Kolonics–Horváth kenus duó centiméterekkel nyert kenuban a moldávok előtt.

Négy évvel később Sydney várta a világ legjobb sportolóit. Az ausztrál kormány nem sajnálta a pénzt a létesítményekre, közel hatmilliárd dollárt ruháztak be. Az Olimpiai Stadionban 110 ezren foglalhattak helyet, a létesítményt – hasonlóan néhány helyszínhez – visszabonthatóra építették, s a viadalok után radikálisan kicsinyítették a nézőteret.

A játékok ideje alatt ötvenezer önkéntes teljesített szolgálatot, anyagi javadalmazás nélkül. A hangulat felejthetetlen volt, a záróünnepségen az egy évvel később az ötkarikás mozgalom éléről búcsúzó elnök,
Juan Antonio Samaranch a következőket mondta: Sydney minden idők legnagyobb olimpiáját rendezte.

A zárónapon varázslatosan szerepeltek a magyarok, négy aranyat nyertek, ugyanis
Kolonics György kenu egyesben, Novák és Pulai párosban, Kammerer és Storcz a kajakosoknál diadalmaskodott. A csoportmeccseken még bukdácsoló férfi vízilabdázók álomjátékkal nyerték a finálét, velük majdnem egy időben a női kézilabdázók pedig a végjátékban bukták el az aranyat a dánokkal szemben.

Az utolsó napon tehát négy aranyat számlálhattunk, előzőleg győzött a tornász
Csollány Szilveszter, az úszó Kovács Ágnes, a vívó Nagy Tímea, valamint a kajaknégyes, Kammerer–Storcz–Vereckei– Horváth összetételben.

Nálunk már elkezdôdtek a küzdelmek - 20. FORDULÓ (A beküldendő szelvény a csütörtöki Vas Népe Sport oldalán található!)

1. Meglepetésre Atlanta kapta az 1996-os, nyári olimpia rendezését. Mely város számított favoritnak?
A. Belgrád
B. Manchester
C. Athén

2. Mely számban nyert Atlantában Egerszegi Krisztina?
A. 200 hát
B. 400 vegyes
C. 100 hát

3. Az esélytelennek vélt Czene Attila hányas pályáról győzött 200 vegyesen?
A. 1
B. 4
C. 5

4. Csollány Szilveszter kedvenc szerén szerzett aranyat Sydneyban. Melyik volt az?
A. talaj
B. gyűrű
C. korlát

5. Férfi vízilabdázóink kit győztek le az ausztráliai fináléban?
A. Oroszország
B. Horvátország
C. Spanyolország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!