Egyenes út az A2-re

Bucsu, Schachendorf - Közel 21 millió euróért épült az osztrák-magyar határ melllett az a 8,3 kilométeres útszakasz, amely a Dürnbach-Schachendorf szakasz elkerülésével Szombathelytől gyorsabb elérhetőséget biztosít az A2-es autópályához. Avatás augusztusban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A munkálatok még 2005-ben kezdődtek el Schachendorf (Csajta), illetve az államhatár térségében. Korábban már dolgoztak az út korszerűsítésén, elkészítették a nagyszentmihályi gyorsforgalmi elkerülőt, illetve a Dürnbach utáni új emelkedőt, plusz sávval. 

A mostani munkálatok során 8,3 kilométer hosszúságú útszakaszt építettek Oberwart (Felsőőr) irányába, amelynek átadása után Szombathely és az A2 autópálya között végig, átkelési szakasz érintése nélkül lehet autózni. Az épülő kétszer egy sávos elkerülő út költsége 20,8 millió eurót kóstál. 

Jelenleg még dolgoznak a munkások, vagy inkább a nagyteljesítményű gépek az új úton. Kiszolgáló szervizutakat alakítanak ki, az érintett vízfolyások fölött összesen 10 új hidat emelnek. Ezen túlmenően az új út árvízvédelmi töltés szerepét is betölti majd. Jelenleg a főpálya aszfaltozása a végéhez közeledik, két hét múlva készen is lesz. 

Az elkövetkező egy hónap feladata még a vadvédő kerítések, közúti jelzőtáblák, burkolati jelek elhelyezése, felfestése. Az új autóút teljes kiépítése július végére várható, a forgalomba helyezésére azonban augusztusig még várnunk kell. Ha átadják, akkor hivatalosan autóútként jelölik. Ez nem jelent majd fizetős pályát (Maut), ellenben a lassú járműveket kitiltják az új útszakaszról. Az aszfaltot már leterítették, de az új osztrák út átadására augusztusig még várni kell Fotó: Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!