Ma a tiéd vagyok!

Szombathely - Ma a tiéd vagyok! című Karády-estjével érkezett Kapócs Zsóka - Gyarmati István kisegyüttesének kíséretével - az MMIK-ba. A korábbi szépségkirálynő nem titkolja, évek óta lelkesedik a híres színésznőért, s autózás közben is gyakran hallgatja a dalait.

Ölbei Lívia

Valami furcsa borzongás járta át az embert; egyszer csak ott állt a színpadon egy szőke nő, homokszínű kiskabátban, két bőrönddel. Rákezdte a dalt: Holnap, ki tudja látsz-e még? Ki tudja, holnap fáj-e még, szíved a tegnapért?

Először jólesett becsukni a szemet. Jó, és egy kicsit szomorú is, izgalmas is volt hallgatni egy elfeledett hangot, felidézni egy régi arcot. A Karádyt. Csupa nagybetűvel. Teltek a percek, és újabb slágerek csendültek fel, és ekkor már nem lehetett mást tenni: figyelni kellett minden egyes Karády-mozdulatra. Az ócska bőröndökben kutató szeleburdi nőre, a cigarettára gyújtó ünnepelt dívára, és a zongorára támaszkodó, csábító pillantású énekesnőre. Ebben a darabban minden együtt volt: a hang és minden apró mozdulat.

Egy nő, aki öl, és akiért ölnek - ezt mondták egykor Karády Katalinról. De vajon mit szól ehhez Kapócs Zsóka? Neki szerencséje volt a férfiakkal, nem szenvedett annyit, mint Karády. Azt nem tudja, hogy belőle is lesz-e egyszer a végzet asszonya, ezt az idő dönti el.

A Karády-Kapócs hasonlóságot egyébként Földessy Margit színésznő, az egyik fővárosi színjáték- és drámastúdió vezetője fedezte fel. Ő biztatta Zsókát, hogy bújjon a Kanczler Katalin néven anyakönyvezett, később Karády Katalinként híressé vált színésznő bőrébe. A mély búgó hang mellett több hasonlóság is van a két színésznő életében. Sokan tudják például azt, hogy Karády pocsékul főzött. Ezzel Zsóka is hadilábon áll. A korabeli sajtóból az is kiderül, hogy Karády több száz rajongói levelet kapott naponta. A szőke színésznő is gyakran bontogat borítékokat, és igyekszik mindenkinek válaszolni. Azt mondja, intelligens leveleket kap kevés szexuális tartalommal, pedig korábbi modell múltjából kiindulva nem lenne meglepő, ha az emberek érdeklődnének az intimebb dolgai iránt.

Zsóka néhány hónapja a Magyar Légierő Zenekar énekesnője lett, így e téren is Karády Katalin nyomdokaiba lépett. Karácsony előtt Koszovóban voltak, magyar kiskatonáknak játszottak régi slágereket. Lenyűgöző volt - mondta Zsóka, akit néhányan csak szőke Karádyként emlegetnek. Egyébként most még ragaszkodik jelenlegi hajszínéhez. Korábban - csak a teljes hasonlóság kedvéért - felpróbáltattak vele egy barna parókát, de Zsóka kritikus volt, azt mondta, úgy nézett ki, mint egy jancsibohóc.

A Ma a tiéd vagyok! című műsorban végig monológok és dalok váltják egymást. Szombathelyen is látszott, hogy Kapócs Zsóka együtt él ezzel az előadással. A produkció után virággal köszöntötték, és a színésznő pezsgőzött is a közönséggel. Közvetlensége talán sokakat meglepett, nem különben az, amikor az öltözőben csak úgy rázendített egy dalra.

Pedig nem szeret zongorakíséret nélkül énekelni, mégis megtette. Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én, mégis elhagytál egy szép nap könnyedén...

- Mert Szombathely az más - mondta végül. - Karádynak az utolsó, nekem az első állomás. Ő itt búcsúzott a magyar közönségtől, én meg itt léptem fel először vidéken ezzel a műsorral.

Ő ebben a városban búcsúzott a magyar közönségtől, én meg itt léptem fel először vidéken ezzel a műsorral

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!