Mikrocsipes kutyavilág

Körkép - Kozármislenyben és Budapest egyik kerületében már bevezették az ebek mikrocsipes azonosítását, ami egyelőre máshol még nem kötelező, de a türelmi idő 2011-ben lejár. De minek is Bundinak a bőr alá ültethető kapszula?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az összes kutyára kiterjesztett azonosítás távoli elképzelés (bár a jogi előkészítés megkezdődött), azonban az utazási és tenyésztési szabályozásra  adott türelmi idő (addig a jól látható tetoválást is elfogadják) 2011-ben lejár. 

Egyelőre a gazdáktól függ, hogy a kétmilliósra becsült magyar állományból mennyi kutya kapja meg eszközt.Digitális személyit kaphatnak a kedvencek 2011-től

A mikrocsip körülbelül egy centis, a kutyák bőre alá fájdalommentesen bejuttatott kapszula, mondta el lapunknak dr. Szamosfalvi András állatorvos, ez tárolja a tizenöt jegyű, egyedi számsort. A hiedelmekkel ellentétben nem jeladó készülék, azaz ennek segítségével nem lehet megtalálni elkóborolt állatot. Az állat testéhez odatartott speciális leolvasókra reagál a csip, és   jeleníti meg  a kijelzőn az azonosítót, aminek segítségével egy adatbázisból lehívható a kutya és a tulajdonos valamennyi adata.

Magyarországon Budapesten a VII. kerületben és Kozármislenybenvezették be a kötelezően a mikrocsipes azonosítást. A baranyai településen 2004 óta tartják nyilván ilyenmódon a kutyákat. 

Mennyibe kerül a mikrocsipes beültetés, és hogyan kezelik az illetékes hatógok az kutyák információit?

Erről is tájékozódhat ide klikkelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!