Szaftos és édes

Budapest (öl) - A Karneválszínház társulata tegnap olvasópróbát tartott a Nemzetiben: az idén augusztusban Machiavelli kevéssé ismert komédiáját láthatja a szombathelyi közönség.

Ölbei Lívia

Milyen szerencse, hogy a reneszánsz évben a szombathelyi váltógazdaságban is éppen a reneszánsz van soron - a tavalyi ókori szerző, Plautus után -, vetettük föl a Karneválszínház művészeti vezetőjének, Duró Győzőnek, aki azt mondja, hogy a reneszánsz év tiszteletére talán akkor is ebből a korszak- ból választott volna szerzőt-darabot, ha most éppen az ókoriak élveznének előnyt a karneválon. Ráadásul Szombathelyen nem nagyon lehet mellényúlni : Machiavelli szinte ismeretlen komédiája, a Clizia, a titokzatos szépség nem más, mint Plautus Casina című darabjának feldolgozása.

Álmunkból fölébresztve is a Mandragóra az első színdarab, amely az írónak, politikusnak és filozófusnak egyként kiváló Machiavellitől eszünkbe jut - és amelyben még saját, híres hatalompolitikai tételét is kifigurázza, miszerint a cél szentesíti az eszközt . Duró Győzőnek éppen azért esett a választása egy kevéssé ismert - méltatlanul elfeledett - Machiavelli-komédiára, mert nem akarta lerágott csonttal megkínálni a közönséget. Az augusztusi Clizia...-előadás majdnem ősbemutató lesz: Duró Győző tudomása szerint a Budaörsi Játékszín 2002-es - szintén nyári - bemutatója volt az egyetlen színrevitele Magyarországon ennek a Machiavelli-komédiának. Nádasdy Ádám dalszövegei pedig vadonatújak: kifejezetten a szombathelyi előadáshoz készültek. Duró Győző azt mondja, az eredeti versbetétek ma már túlságosan kifinomultnak, körmönfontnak hatnak, a karneválszínházi bemutatóhoz ezek az élettelibb, szaftosabb Nádasdy- dalok sokkal jobban illenek. Csak egy kis ízelítő: Mert színre visszük itt a bajt s a rosszat: / A kórt, amelybe sok szív hal bele. / Fülük nyitva? Szemük eleven? / Komoly témánk lesz: a szerelem! (...) S bár forró a nap, mint fűlt kemence, / Most hűvös utcán, téren fordulunk, / Mily színes forgatag! A dús Firenze! / Hang, illat, íz, és lám, már itt vagyunk. / Nagy kaland, ha te is belevágsz: / Vár a szaftos-édes reneszánsz!

A karneválszínházi társulati névsor pedig magáért beszél: a Machiavelli-komédiában színre lép Jordán Tamás, itt lesz Molnár Piroska!, egy év szünet után visszatér Hollósi Frigyes, a tavalyi siker után újra Szombathelyen játszik Szabó Győző, Rezes Judit. És itt lesz a többi kedves ismerős: Horgas Ádám, Botos Éva, Greifenstein János, Vass Szilárd, W. Farkas László.

Az előadás rendezője Bezerédi Zoltán. De hát tulajdonképpen már tavaly is rendezőt játszott: Plautus agya- fúrt vígjátékában, A hetvenkedő katonában ő volt Palaestrio, a nagy machinátor. Machiavelli-komédia Molnár Piroskával, Hollósi Frigyessel, Jordán Tamással

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!