Ki nem látta, ne próbálja, mert rajtaveszti

Szombathely (mt) - A könyvheti, helyi vonatkozású pavilonban helyet kapott a B. K. L. Kiadó legújabb recepteskönyve is.

Merklin Tímea

Az Őrségi hagyományos ételek után ugyanaz a két szerző, Majthényi László és Nagy Zoltán most Hagyományos rétesek, bélesek, gabonca címmel adtak közre egy receptgyűjteményt. Szokásuk szerint azonban, mielőtt belevágnának az egyes finomságok elkészítésének leírásába, kultúrhistóriai hátteret adnak a nevezett süteményekhez. Ignotus Páltól vették a mottót: A rétes olyan, mint az asszony: vagy áldozd fel magad érte, vagy mondj le róla!

Megtudhatjuk, milyen régi a tészta szó? - Benne volt már az 1430-ból ismert Schlgeni Szójegyzékben. Mire legbüszkébbek az asszonyok? - Ha jó és díszes süteményt tudnak készíteni. Mit jelent a gabonca? - Keményre gyúrt, kinyújtott sült tészta vagy bélesféle. Egyik értelmezés szerint répával, túróval bélelt dupla laska, amely egész kerekségében megsüttetik .

A rétes a parasztkonyha ünnepi tésztája volt, amit csigába tekerve sütöttek. Ehhez kapcsolódik egy újévhez kötődő bőségvarázslás is: A szerencse is befelé csavarodjék, mint a rétes. De adtak fel az urak asztalára is rétest, erről a csáktornyai Zrínyiudvar 17. századi kéziratos szakácskönyve így ír: Végy szép fejér lisztet, írós vajat, sót, tejet, vizet keveset, csinálj tésztát szép gyengén, gyúrd jól meg, azután teríts el igen vékonyan tíz vagy tizenkét részit egymás hátára, de először mindeniknek a közit egy kis írós vajjal meg kell kenni, azután metéld meg, amint akarod, és a kemencébe süsd meg szép gyengén, azután mikor feladod nádmézezd (cukorral hintsd) meg. Aki nem látta, nem is szükség, hogy próbálja, mert rajtaveszti, a tésztáját ritkán találja megcsinálni, hanem látni kell valamely mestertől.

Megtudhatjuk, milyen régi a tészta szó? - Benne volt már az 1430-ból ismert Schlgeni Szójegyzékben. Mire legbüszkébbek az asszonyok? - Ha jó és díszes süteményt tudnak készíteni. Mit jelent a gabonca? - Keményre gyúrt, kinyújtott sült tészta vagy bélesféle. Egyik értelmezés szerint répával, túróval bélelt dupla laska, amely egész kerekségében megsüttetik .

A rétes a parasztkonyha ünnepi tésztája volt, amit csigába tekerve sütöttek. Ehhez kapcsolódik egy újévhez kötődő bőségvarázslás is: A szerencse is befelé csavarodjék, mint a rétes. De adtak fel az urak asztalára is rétest, erről a csáktornyai Zrínyiudvar 17. századi kéziratos szakácskönyve így ír: Végy szép fejér lisztet, írós vajat, sót, tejet, vizet keveset, csinálj tésztát szép gyengén, gyúrd jól meg, azután teríts el igen vékonyan tíz vagy tizenkét részit egymás hátára, de először mindeniknek a közit egy kis írós vajjal meg kell kenni, azután metéld meg, amint akarod, és a kemencébe süsd meg szép gyengén, azután mikor feladod nádmézezd (cukorral hintsd) meg. Aki nem látta, nem is szükség, hogy próbálja, mert rajtaveszti, a tésztáját ritkán találja megcsinálni, hanem látni kell valamely mestertől.

Megtudhatjuk, milyen régi a tészta szó? - Benne volt már az 1430-ból ismert Schlgeni Szójegyzékben. Mire legbüszkébbek az asszonyok? - Ha jó és díszes süteményt tudnak készíteni. Mit jelent a gabonca? - Keményre gyúrt, kinyújtott sült tészta vagy bélesféle. Egyik értelmezés szerint répával, túróval bélelt dupla laska, amely egész kerekségében megsüttetik .

A rétes a parasztkonyha ünnepi tésztája volt, amit csigába tekerve sütöttek. Ehhez kapcsolódik egy újévhez kötődő bőségvarázslás is: A szerencse is befelé csavarodjék, mint a rétes. De adtak fel az urak asztalára is rétest, erről a csáktornyai Zrínyiudvar 17. századi kéziratos szakácskönyve így ír: Végy szép fejér lisztet, írós vajat, sót, tejet, vizet keveset, csinálj tésztát szép gyengén, gyúrd jól meg, azután teríts el igen vékonyan tíz vagy tizenkét részit egymás hátára, de először mindeniknek a közit egy kis írós vajjal meg kell kenni, azután metéld meg, amint akarod, és a kemencébe süsd meg szép gyengén, azután mikor feladod nádmézezd (cukorral hintsd) meg. Aki nem látta, nem is szükség, hogy próbálja, mert rajtaveszti, a tésztáját ritkán találja megcsinálni, hanem látni kell valamely mestertől.

A rétes a parasztkonyha ünnepi tésztája volt, amit csigába tekerve sütöttek. Ehhez kapcsolódik egy újévhez kötődő bőségvarázslás is: A szerencse is befelé csavarodjék, mint a rétes. De adtak fel az urak asztalára is rétest, erről a csáktornyai Zrínyiudvar 17. századi kéziratos szakácskönyve így ír: Végy szép fejér lisztet, írós vajat, sót, tejet, vizet keveset, csinálj tésztát szép gyengén, gyúrd jól meg, azután teríts el igen vékonyan tíz vagy tizenkét részit egymás hátára, de először mindeniknek a közit egy kis írós vajjal meg kell kenni, azután metéld meg, amint akarod, és a kemencébe süsd meg szép gyengén, azután mikor feladod nádmézezd (cukorral hintsd) meg. Aki nem látta, nem is szükség, hogy próbálja, mert rajtaveszti, a tésztáját ritkán találja megcsinálni, hanem látni kell valamely mestertől.

A rétes a parasztkonyha ünnepi tésztája volt, amit csigába tekerve sütöttek. Ehhez kapcsolódik egy újévhez kötődő bőségvarázslás is: A szerencse is befelé csavarodjék, mint a rétes. De adtak fel az urak asztalára is rétest, erről a csáktornyai Zrínyiudvar 17. századi kéziratos szakácskönyve így ír: Végy szép fejér lisztet, írós vajat, sót, tejet, vizet keveset, csinálj tésztát szép gyengén, gyúrd jól meg, azután teríts el igen vékonyan tíz vagy tizenkét részit egymás hátára, de először mindeniknek a közit egy kis írós vajjal meg kell kenni, azután metéld meg, amint akarod, és a kemencébe süsd meg szép gyengén, azután mikor feladod nádmézezd (cukorral hintsd) meg. Aki nem látta, nem is szükség, hogy próbálja, mert rajtaveszti, a tésztáját ritkán találja megcsinálni, hanem látni kell valamely mestertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!