Hova növekszik?

Szombathely Százötvenezernél több vendéggel dönthet nézőcsúcsot a 9. Savaria Történelmi Karnevál augusztus 22-étől 24-éig. A karneválszínházi bemutatót 15-én tartják.

Ölbei Lívia

Remélhetőleg nem kell rossz ómennek tekinteni, hogy a 9. Savaria Történelmi Karnevál első sajtótájékoztatóját tegnap délután az eső a Ferences-kertből beszorítot- ta az Aréna utcai karneválközpontba. Szommer Ildikó karneváligazgató elmondta, hogy az idei karneválra is legalább 150 ezer vendéget várnak  tavaly ennyien voltak kíváncsiak a programokra. A karneváltörténetben eddig ez a nézőcsúcs, bár minden csúcs megdönthető. Igaz, Szommer Ildikó rögtön  megjegyezte: azt az egyet nem ígérheti meg, hogy kitágítja a Fő teret. Pedig tulajdonképpen erre volna szükség az Öreg Város Vásárának  befogadására. A  kuratórium mindenképpen ragaszkodik a belvároshoz  mint központi helyszínhez , hiszen a karneválon a 2000 éves város ünnepli saját történelmét, azaz önmagát, ehhez pedig  a belvárosnál alkalmasabb díszletet nem lehet találni. Azért van, ami bővíthető.  Dr. Szele Györgyi, a  gazdálkodási munkacsoport vezetője   (a karneváli alapítvány kurátora) mondta el, hogy az idén a Batthyány térrel egészül ki a  Borok utcája. 

A hivatalosan  augusztus 21-én este  megkezdődő  karneválon  a nyitójátékot Dömötör Tamás rendezi a  SEK színinövendékeinek részvételével  mindösszesen 265 program várja a közönséget a 12 főhelyszínen (Fórum Színpad, Történelmi Témapark, Kalandvár, Romkert stb.), valamint a 6 kísérőhelyszínen, foglalta össze röviden a kínálatot Grünwald Stefánia, a programszervező munkacsoport vezetője (kurátor), hozzátéve, hogy ezúttal is igyekeztek megtalálni a  belföldi, külföldi, helybéli, ismert és kezdő fellépők között a helyes arányokat. A megszokott helyszínek között hiába keressük a Belsikátort, hiszen éppen átépítik: az utcaszínházi előadások többsége a Romkertbe költözik. Az egyik legfőbb attrakció ezúttal is a(z esti) felvonulás: minden eddiginél látványosabbnak, hangosabbnak ígérkezik.  A  Savaria Karnevál programfüzete  90 ezer példányban már útra kelt: eljutott az összes magyar nagyvárosba. Gombás Rita programszervező többek között arra hívta föl a figyelmet, hogy minden eddiginél több  összesen 25  egész napos interaktív program várja a közönséget a karneváli helyszíneken. Egyébként a  zenei kínálat a legbőségesebb (a Balázs Elemér Grouptól a Baba Jagán át a 25 éves Ghymesig), azután a hagyományőrző rendezvények és egyéb látványosságok következnek;  a prózai és táncos előadások zárják a sort,  legalábbis, ami a számokat illeti. A karnevál sem marad ki a reneszánsz évből: a Savaria tér  ajánlatában és küllemében   reneszánsz térré alakul át.  M. Kapornaki Rita, a Karneválszínház rendezőasszisztense pedig elmondta, hogy Duró Győző művészeti vezető a tavalyi ókori előadás után ezúttal a Clizia, a titokzatos szépség című  Machiavelli-komédiát választotta: a színházi menetrend  szerencsésen összecseng  a reneszánsz évvel. A megyeháza udvarán  augusztus 15-én lesz a premier. Bezerédi Zoltán ezúttal rendezőként érkezik, a társulathoz  visszatér Hollósi Frigyes, ismét itt lesz  Jordán Tamás, Szabó Győző. Az idén szerepet vállalt a karneválszínházi előadásban a magyar színház egyik legjelentősebb alakja, Molnár Piroska. 

A karnevál összköltségvetése bruttó 105-110 millió forint. Ebből 14 milliót NKA-pályázaton nyert az alapítvány, 40 millióval a város járul hozzá a megrendezéséhez; a fennmaradó összeg az egyre szélesebb támogatói körtől és a bevételekből származik. Szommer Ildikó a karnevál egyik nagy erényének nevezte, hogy a programok jelentős része (pl. a legtöbb nagy koncert) in-gyenes. Bár most is gondolkoztak azon, hogy bevezetik az általános karneváli belépőt, végül mégis úgy döntöttek, hogy a Ferences-kerten, a Romkerten, a Karneválszínházon és a felvonuláshoz felállított lelátókon kívül nem szednek pénzt a kulturális élvezetekért. A karneválon egyébként 70 vendéglátós áll majd készenlétben: húszan üzlettel rendelkeznek, ötvenen pályázaton nyertek jogot a közönség kiszolgálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!