Nagyon állat!

Szokták mondani, hogy a modern civilizáció steril búrája alatt már nem érvényesek az evolúció vastörvényei. Na ez aztán szerintem egyáltalán nem igaz. ...

Rába Adrienn

Két élharcos szikrázó pengeváltásait tapsolhatjuk meg mostanság ebben az elementáris küzdelemben: a már kicsit öregecske Disney hagyományos technikákkal küzd, az ifjú titánként néhány éve a köztudatba robbant DreamWorks pedig a hunok hadjárataihoz hasonlítható rajtaütésszerű harcmodort választotta. Egy-egy nagyobb produkció mellé odacsapódik azért fegyverhordozóként a Pixar Stúdió is, de őket egyik mamut sem veszi ellenfélszámba, tehát jelentéktelenek a gigászok harcában. Van még egy negyedik tényező, az aprónépre özönvízként zúduló anime (mikor épp nincs betiltva). Ezek az agresszív japán rajzfilmmutánsok azonban ötlettelenek, sablonosak és felejthetők, animevolúciós szempontból nem tényezők.

A Disney és a DreamWorks (ÁlomGyár) összecsapásai már olyan sűrűek, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. Könyökölnek, taposnak - majd minden héten új animációs film kerül a mozikba. És a helyzet fokozódik...

Hol van már a tiszteletteljes főhajtás, amit nemrég még a kunkorodó Disney-logó önmagában is kikényszerített a vetélytársakból?! Először hagyományos technikával nyitott rést a nagy öreg tekintélyén az ÁlomGyár (Egyiptom hercege, Szilaj), aztán saját harcmezőt talált: a kilencvenes évek végén még különlegesnek számító komputeranimációs technikára szakosodott. Felböfögött Shrek, Madagaszkár felé vették az irányt Martyék - s velük tartottak a nézők, otthagyva a már sziruposnak (nem) tetsző Disneyt a hasfalakat félpercenként megrezegtető szóviccekért, élre vasalt felnőttársaságban gyakran kevéssé szalonképes szituációs poénokért. Mert látták, hogy ez jó. Jobb.

És most itt a legújabb gegremek. Jó. A régi derűsvilág-sablonra és a szemnek kellemes 3D-közeli animációs technikára épül, ennyiben nem különleges. Ám eljutottak odáig, hogy már nemcsak a nézők hasfala rezeg a nevetéstől, hanem a szuperkövér főhősé is... Mert a tutibiztosan eladható rajzfilmek receptje valahogy így kezdődik: végy egy kövér macit... A főszereplő egy nagy, esetlen testbe zárt szárnyaló, izgága lélek, ami mesére, csodára vár. Mindannyian így vagyunk ezzel, nem?! Csakhogy ő egy többmázsás panda, aki, ha ha-nyatt esik, egyedül felkelni sem tud, de álmaiban az Őrjöngő Ötök, a gonosz kung fu mester ellen küzdő szupercsapat tagjaként küzd... A végére persze pillangó lesz belőle (bár a hernyóteste és súlycsoportja nem változik), csak el kell hinnie, hogy az lehet, akinek álmodja magát. Mert sugallni kell, hogy lehetetlenek nincsenek - ezt eltanulták az öreg Walttól az álomgyári dolgozók.

Közeleg az iskolaszezon, egyre frekventáltabb helyre kerülnek a nagyáruházakban a tanszerek. Ott sorakozik a ceruzákon, a tolltartókon, a hátizsákokon, a füzeteken a kövér pofijából magabiztosan kitekintő Po, gúnár fia pandamaci a nagyon állat sárkányharcos, aki vendéglősből lett világmegmentő. Innen szép nyerni... És hordja a hátán, viszi a kezében a kissrác, nézi a teste és alkata által löttyedt, semmittevésre predesztinált medvét, akiben senki nem hitt, és azt gondolja, ha neki sikerült... Már csak ezért a felnőtt szervezetre szintúgy hatásos lélekinjekcióért is érdemes elmenni az Agora-Savaria filmszínház Kung Fu Panda előadásaira. Július 30-áig megtehetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!