Nemzetközi repülőtér épülhet Porpácnál

Porpác, Vát - 2012-re áruszállító gépek fogadására alkalmas nemzetközi repülőtér létesülhet a Szombathelytől alig pár percre fekvő falvak térségében. A beruházás akkor kezdődhet el, ha a projekt előkészítését végző cég legalább három légitársasággal szerződést köt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tervezett légikikötő a légi áruszállítás piacán tátongó résre alapozná a működését. A kis repterek nem alkalmasak cargo-ra, a nagyoknak pedig nincs idejük az áruszállító gépekre, és területük sincs az áru kezelésére. Közép-Európára különösen igaz ez - a projekt ötletgazdái ezt szeretnék kihasználni.

A kinézett terület minden szempontból megfelel egy cargo reptér kialakítására, van elég hely a kifutóhoz, a légifolyosó szabad, a közúti és vasúti közlekedés feltételei javulnak, Szombathely közelsége pedig a szükséges munkaerő szempontjából kedvező. Négy év múlva startolhatna a teherszállítás a porpáci reptéren

Régiónkban az egyik legkomolyabbnak látszó reptérépítési terv 2004-ben látott napvilágot, amikor is az érintettek több fórumon is bejelentették, hogy az oberwarti Unger Stahlbaugruppe két milliárd forintos beruházással első sorban teherszállító gépek számára épít nemzetközi repteret Szombathelyen, a 2000 óta a városi önkormányzat tulajdonában lévő 200 hektáros területen. A több lépcsősre tervezett  projekt végül környezetvédelmi és biztonsági okokból nem valósulhatott meg. 

A megye ezért a Porpác környéki helyszín támogatása mellett döntött, s ezt dr. Szabó Gábor, Szombathely alpolgármestere is üdvözölte. 

Tavaly nyáron aztán a megyei önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a SIA-PORT Kft-vel egy nemzetközi repülőtér és a kapcsolódó objektumok megvalósítására. 

A kivitelezés akkor startolhat, ha az előkészítő cég legalább három légitársasággal szerződéshez jut. A hírek szerint jó esély mutatkozik rá, hogy ez heteken belül megtörténik.

A két érintett település, Vát és Porpác képviselőtestülete, és a lakosság többsége is pozitívan reagált a reménybeli fejlesztésekre. KItörési pontnak érzik a falvak anyagi helyzete, és munkahelyteremtés esélye szempontjából egyaránt. 

Részletek a csütörtöki Vas Népében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!