Brazil és holland csirkével nyomulnak a multik

Megyei körkép - A feldolgozók átvételi turnus közben csökkentették a magyar csirke felvásárlási árát, persze nem jószántukból: őket is szorongatják a brazil és holland baromfit kínáló multik. Ön megnézi, honnan származik az asztalára kerülő szárnyas?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Eddig még nem volt arra példa, hogy a csirke hathetes turnusra megállapított átvételi árát turnus közben lecsökkentse a feldolgozó. Most megtörtént: a sárvári vágóhíd hat forinttal fizet kevesebbet a csirke kilójáért. Persze ők sem jókedvükben módosították az árat: őket a multinacionális üzletláncok szorongatják. A magyar boltok tele vannak brazil és holland csirkével, a multi pedig diktál. Baromfitartók, feldolgozók: kopasztják őket a multik Fotó: Benkő Sándor

A baromfitartók Gráf József agrárminszternek írtak levelet:  az ágazat helyzetét javító intézkedéseket várnak tőle, lehetőleg mihamarabb. A baromfifeldolgozóipar 80 százaléka hazai tulajdonban van, már csak ezért is elvárnák a kormányzati segítséget az ágazat szereplői. Szeretnék például, ha a keverék takarmányokban a hús- és a hallisztet is használhatnák, ez ugyanis csak nálunk nem megengedett, az indokolatlan tiltás pedig drágítja a csirkehízlalást. 

További részletek a lap pénteki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!