És már majdnem kész a sitkei kápolna

Sitke - Hogy a jó cél, vagy az (általában) rangos műsor vonz évről évre ezreket a sitkei kápolna tövébe, nem is érdemes firtatni. Lényeg, hogy ott vannak, hogy ott voltak szombaton is, a huszonkettedik, még mindig a kápolna megmentését zászlóján lobogtató rockfesztiválon.

Rába Adrienn

Országos hírű, és a sitkei fesztiválok törzsközönsége számára sem ismeretlen együttesek szórakoztatták idén a népet a kápolna tövénél. A fő attrakcióként érkezett Republic Együttes például már harmadszor lépett fel ezen a színpadon, de itt volt sokak nagy kedvence, a Kormorán, meg persze D. Nagy Lajos, háta mögött a Bikinivel. Balázs Fecóról sem szabad megfeledkezni, aki szintén hazajár Sitkére, és hogy is maradhatott volna el a hazai színeket képviselő a Lord?!

A kápolna-fesztivál szervezői minden évben figyeltek arra, hogy családi program lehessen a sitkei kirándulás – vagyis minden ízlés és korosztály számára legyen itt mézesmadzag, kedvenc előadó. Nem volt ez másképpen tegnap sem: a keményebb hangvételt kedvelők a Pokolgép zajára tombolhattak, a finomabb, lágyabb dallamok szerelmeseit, a romantikus lelkeket pedig Keresztes Ildikó gyönyörű hangja ringatta el. A szombat délután, szintén a hagyományokhoz híven környékbeli fiatal együtteseké volt. A szombathelyi Halor, a Polip Rock Band és a BAD melegítette elő a közönséget a nagy attrakcióra.Sitkén idén is dübörgött a rock Fotó: Benkő Sándor

Amikor huszonkét éve megrendezték a Sárvár melletti kis falu dombján az első rockfesztivált, az volt a cél, hogy a végveszélyben lévő, 1872-ben épült kis kápolnát megmentsék. A helyzet valóban siralmas volt: a két tornyot villám sújtotta, a falak feláztak, a freskók elmosódtak, a vakolat lehullott - félő volt, hogy ha így marad, rövidesen magától összeomlik az épület. Az elmúlt két évtized alatt a jótékonysági fellépésekből sikerült annyi pénzt összegyűjtenie a Kápolnáért Kulturális és Sport Egyesületnek, hogy a falakat kiszárították, a hiányzó csapadékvíz-elvezető rendszert kiépítették, belül a freskókat újrafestették, a szőlőhegyi kápolna jellegzetes szőlőindás gipszstukkóit rendbehozták, újraaranyozták – tudtuk meg Kovács Ferenctől, a megyei közgyűlés és a kápolna megmentésére szerveződött egyesület elnökétől. 

A hányatott sorsú kegyhely ma már eredeti feladatait is újra ellátja: családi és liturgikus események, esküvők színtere. Szerte az országban azonban leginkább a rockfesztiváljáról ismerik - ami természetesen akkor is tovább dübörög majd valamely más jótékony célért, ha a kápolnának már nem lesz szüksége rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!