Jöjjön a bárány

Egervár, Szombathely - Az elmúlt tizenöt napot Egerváron töltötték a szombathelyi színinövendékek. Az edzőtáborozásba Egressy Zoltán drámaíró és a Weöres Sándor Színház néhány színésze is bekapcsolódott.

Ölbei Lívia

A nyári színházi szezon végeztével vették birtokba az egervári várat a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ színinövendékei. Tizenöt napot töltöttek az igazán festői díszletek között - kemény munkával. Dömötör Tamás - elismételni sohasem árt: a Kamara Savaria és a Weöres Sándor Színház rendezője, a szombathelyi színházművészeti tanszék munkatársa - az otthonos szabadtéri színpad szélén üldögélve, simogató délutáni napsütésben azt mondja, ez a bő két hét nagyon jót tett a csapatnak; többet fejlődtek, alaposabban megismerték egymást, mint a megszokott (iskolai) menetrendben hosszú hónapok alatt. Ráadásul bekapcsolódott a munkába Egressy Zoltán drámaíró és a szombathelyi társulat néhány tagja is.

Egressy (hál istennek - vagy inkább Dömének és a Kamara Savariának) lassan nélkülözhetetlen figurájává válik a szombathelyi színházcsinálásnak. Először is: a Sóska, sültkrumpli a színházba-rát egyesület 2001-es, máig eleven előadása. Másodszor: a filmet és a színházat folyamatosan összejátszató Döme vezetésével a Három koporsó című Egressy-darab jeleneteiből filmetűdöket ké-szítettek az elmúlt félévben a színinövendékek. Zárójel, vagy legyen inkább harmadszor: Egressy érettségi tétel is volt az idén Szombathelyen. A középiskolás közönséggel személyesen is találkozott egy MMIK-s Sóska-előadás után. És akkor negyedszer: az egervári edzőtáborozás - amelynek költségeit jórészt a színházbarát egyesület állta - programja szintén Egressy-drámákra épült. A Sóská...-n Dömötör Tamással, a 4x100-on magával a szerzővel, a Portugálon Szabados Mihállyal dolgoztak a növendékek; napi nyolc-tíz órában. A munka persze a tanévben folytatódik - itt még nem működik a bemutatókényszer -, de előbb-utóbb a közönség is biztosan megismerkedhet az eredménnyel. Azért is jó, hogy valóságos széria készül, mert Egressy Zoltán az a szerző, aki sajátságos univerzumot épít: darabjait titkos összefüggések és utalások fűzik össze; és az a jellegzetes, egyszerre karcos és napsugaras hang, aminek a titkát lehetetlen (talán nem is kell) megfejteni.

Közben a Kamara Savaria - egy sikeres NKA-pályázat révén - Döme vezetésével belefoghatott a Három koporsó színre vitelébe. A szerelmi ötszög kirajzolódásának ideje 1849, helyszíne egy magyar kisváros. Az előtérben az érzelmek (szabadság)harca - a háttérben a szabadságharc. Tér, idő, körülmények és személyiség bonyolult, tragédiába torkolló összefüg- gései.

Az egervári vár ebédlőjében kedden délután még a légy zümmögését is hallani. A kicsi ablakokon majdnem behajolnak a fák, a tömzsi, fehér falak tabula rasája előtt Czapkó Antal és Csonka Szilvia (mindketten a W. S. Színház társulatából). Viktor és Emmi. Vőlegény és menyasszony. Test és lélek. Oldás és kötés. A feszültség visszapattan a falról. Pedig ez még csak próba. Emmi vőlegénye közkatona - Emmi házában el-szállásolnak egy őrnagyot; őt a színinövendék Szabó Róbert Endre játssza. A helyzetet tovább bonyolító őrnagyfeleség szerepében Péter Kata (W. S. Színház), Veronkáéban Simitz Zsuzsa - ő is a SEK első évet végzett hallgatója - lép színpadra. A Három kopor-só szabadtéri premierje augusztus 29-én 20 órakor kezdődik a Belsikátorban.

De addig még fontos rítusok várnak. Ma este 8 órakor például Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója színészek és színinövendékek társaságában mutatja be azt a megtisztító bárányáldozatot, amelynek nyomán hivatalosan is megkezdődik az időutazás, a Savaria Történelmi Karnevál. Polgárok! Legyetek boldogok! Ha netán 2000 év múlva színház alakulna Savariában, emlékezzetek meg ezen ünnepi napról! , engedi útjára a város népét az áldozópap: a megtisztító, engesztelő áldozat nyilván az augusztus 24-én (vasárnap) 17 órakor a megyeháza udvarán megkezdődő első évadnyitó társulati ülésre is érvényes. Ingyenes belépők a Weöres Sándor Színház jegyirodájában (Király utca 11.) igényelhetők: személyenként négy.

Egressy Zoltán nyolc drámáját Portugál címmel 2005-ben adta ki az Ant-Ko Kiadó. Bár a színház értéséhez nem kötelező ismerni az alapanyagot, az Egressy-drámákat nézni és olvasni ugyanúgy érdemes. A címadó vágyakozáson kívül (valami portugál dolog ) ott van a kötetben a három szombathelyi darab is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!