Julius Caesar Egyiptomban és a színen

Szombathely (VN) - Hndel Julius Caesar Egyiptomban című operája hangzik föl augusztus 20-án az Egyházmegyei Kollégium udvarán: unikális díszletek között.

Vas Népe

A címszerepben Clementis Tamás lép színre, itt lesz Szécsi Máté, Haramza László, Kertesi Ingrid, Tótpál Szilvia, Schöck Atala, Hábetler András, Király Miklós, Cserhalmi Ferenc. Az előadásban közreműködik a Savaria Legio, a Kummer Tánccsoport, a Lotti Kamarakórus (karigazgató Oláh Gábor), a budapesti Bach Zenekar (művészeti vezető Ella István). Vezényel Rózsa Ferenc, a produkció rendezője az Erkel- és Nádasdy Kálmán-díjas Érdemes Művész, Horváth Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház nyugalmazott főrendezője, a Budapesti Operettszínház nyugalmazott művészeti vezetője. A szervezésben is oroszlánrészt vállaló Rózsa Ferenc azért aposztrofálja világpremiernek a szombathelyi bemutatót, mert a Hndel-operát ilyen díszletek között még soha sehol nem láthatta a világon. Bár a lézerfények használata nem idegen a színháztól - az operától sem -, a Szombathelyen bemutatkozó rendszer komplexebb minden eddigi vetítettképes díszletnél. Rózsa Ferenc abból a tapasztalatból indult ki, hogy az opera rendkívül drága műfaj, egy-egy előadás költségeinek legnagyobb hányadát pedig általában a (nehezen mozgatható) díszlet teszi ki. A Groholy Tiborral együtt kifejlesztett lézeres rendszer nemcsak költségkímélő, mondja Rózsa Ferenc, hanem fantáziadús, háromdimenziós megoldásokra is képes. Így talán a fiatalok is könnyebben megnyerhetők az operának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!