Karneváli forgatag

Szombathely (Savaria) - Karneváli lázban ég a város: már tegnap délelőtt is sokan ellátogattak a programokra, a karneválozók nagy része korhű római öltözetben rótta a belváros utcáit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Péntek délelőtt. A Ferences kertben kialakított történelmi témaparkban vitathatatlanul a gyerekek a főszereplők. Virág és Fruzsi, a vasszécsenyi általános iskola harmadikosai páncélingben, sisakban vívnak meg egymással. Tanítójuk, Rózsa néni minden évben elhozza az osztályát a karneválra, amolyan iskolai ráhangolónak szánja a kalandos időutazást. Adj neki, Virág, bíztatják a csatázó kislányt társai, aztán masíroznak is tovább, hiszen közelednek a legionáriusok. Odébb középkori izgalmak várnak kicsikre és nagyokra: a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület a visegrádi Szent György Lovagrenddel és egy cseh nehézpáncélos csapattal osztozik a bejárat melletti területen. Egykezes kard, csatabárd, buzogány, pikkely- és bőrvért csábítja a kíváncsiskodó kicsiket a középkori hangulatot idéző sátrakhoz. 

A Thököly utcai árusok is ébredeznek, a Kápolnásnyékről érkezett  Galambos Gyula standjánál különösen nagy a tumultus: a kíváncsiskodók először a sátorban szóló rádióra koncentrálnak, aztán amikor kiderül, hogy a Kammerer-Kucsera páros csak  ötödikként ért célba, a gyógynövényekből készült mézkülönlegességekkel vígasztalódnak. Fogy a langalló, a kürtős kalács, no meg a karneváli óriásperec, a sátraknál gusztusos húsok, saslikok és kolbászok pirulnak, és a házi szűretlen sör is jól esik a melegben. Az öreg város vásárán férfiak, nők, gyermekek válogatnak a míves portékák között:  ékszerek, ruhák, kések, játékok, könyvek, virágok, dísztárgyak kelletik magukat a színes kavalkádban. 

További beszámolónkat a szombati Vas Népében elolvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!