Zászlós hajó nyitva

Szombathely - A karnevál idején nyitva lesz a Savaria Múzeum, a Vas megyei múzeumok zászlós hajója . A muzeológusok egy extra kamaratárlattal rukkoltak elő az aulában, hogy a 99,9 éves intézmény is bekapcsolódhassék a programba.

Merklin Tímea

A kiállítás a múzeum különböző osztályainak érdekes tárgyaiból jött létre. Igyekeztek olyan extrákat válogatni, amelyek önmagukban is kuriózumok, ráadásul az elmúlt időszakban nem láthatta ezeket a nagyközönség.

Egy 18. századi múzeumszervezési útmutató szerint jártak el a rendezők, ami úgy szól: Tedd a szörnyet az ajtó közelébe! Így aztán rögtön a bejáratnál halmozták fel a különleges tárgyakat; például egy varacskos disznó trófeáját, amelyet Almássy László (az angol beteg ) ajándékozott a múzeumnak 1926-ban. De érdeklődésfelkeltő szörny -nek minősülhet a kafferbivaly-koponya is, amely szintén a gróf ajándéka volt. Érdekesség a fűrészhal fűrésze , a rostrum, az elcsontosodott, ormányszerű szerkezet, amely szintén itt látható az egyik falon.

A régészek in situ találtak Ikerváron a Virág utcában egy vízfejű gyermek csontvázat, amelyet földlabdával együtt hoztak el. Dr. Tóth Gábor antropológus computer-tomográffal vizsgálta, a 10. századból való. Szintén a bejárati ajtó mellett van egy üveg urna, római hamvasztásos temetkezés nyoma. Az átlátszó urna tetején ólom-plomba. Nem nyitották ki, hogy ne érje levegő a csontokat. Akkoriban a hamvasztás még nem volt tökéletes, mint ma, hogy az emberi porból, hamuból akár gyémántgyűrűt is lehet csináltatni. Az égetésnek itt több maroknyi csont-maradványa volt.

Oldalt az üvegtárlókban látható két szép lószíjosztó a 8. századból, egy lukácsházi avar lovassírból került elő. Karperecek a 10. század végéről a zsennyei kastélykertből. Ruhakapcsok, veretes pártaöv a 16. századból, a szombathelyi Szent Márton-templomból. Érdekesség, hogy a római korból megmaradtak ép üvegedények is. A múzeumtörténeti összefoglaló fölött a lépcső tetején kitömött madarakból van egy kalitkányi: daru, sárgarigó, rétisas, jégmadár, búbos banka, valamint réti fülesbagoly idézik a környék élővilágát.

Akiknek az aulában elhelyezett régészeti, történeti, természettudományi érdekességek felkeltik érdeklődését a múzeum további kiállítótereinek megtekintéséhez, azok tárlatvezetést is kérhetnek ezekben a napokban. Belépés: féláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!