A parlagfű nem foglalkozik a kormánnyal

Megyei körkép - Bár a kormányszóvivő szerint a parlagfű elleni védekezésnek máris kézzelfogható eredményei vannak, erről a gyom mintha nem lenne hajlandó tudomást venni Szombathelyen.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szem, orr és zsebkendő nem marad szárazon, megyénkben is tombol az allergiaszezon. Pedig Budai Bernadett alig több mint egy hónapja számolt be a kormány erőfeszítéseiről, azt hallhattuk, hogy több helyen az országban jelentősen csökkent a parlagfű koncentrációja. 

Nos, a vasi megyeszékhelyen éppenséggel nem ez a helyzet, az ANTSZ legutóbbi heti jelentése szerint a gyomnövények közül Szombathelyen a parlagfű telitettsége a legmagasabb a levegőben, az összpollentermelés azonban kis mértékben csökkent. Ez alól egyetlen kivételt a parlagfű jelentett. 

Ugyanakkor erősen lecsökkent, de még mindig nagy mennyiségben jelen van a csalánfélék virágpora. Az elmúlt napokban alacsonyabb a kender és a pázsitfűfélék virágporának mennyisége és az üröm pollenkoncentrációja is. Kis mértékben visszaesett a libatop pollenszórása. Közel változatlan mennyiségű az útifű virágpora. Csökkent az allergén gombaelemek légköri koncentrációja is. 

Vas megyében a mai napon parlagfűből és libatopfélékből nagyon magas, üröm, útifű és füvekből közepes, míg ernyősökből alacsony lesz a pollenkoncentráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!