Csapatmunka a folyó újjászületéséért

Rába-völgye - Az osztrák és a magyar vízügyesek közös munkájának is köszönhető, hogy csökkentek a Rábában a szennyező anyagok. Egyre több horgász jelenik meg újra a folyó partján.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az osztrák magyar Rába-akciócsoport tevékenysége óta tisztább a víz, s várhatóan 2009 végére olyan lesz a minősége, mint volt két évtizeddel ezelőtt. A határvízi bizottság is folyamatosan figyelemmel kíséri, illetve segíti elő a pozitív változásokat. 

A két ország az együttműködési nyíltságot, nyitottságot úgy is deklarálja,  hogy közösen végeznek úgynevezett vízminőségi hossz-szelvényvizsgálatokat a folyó eredetétől a torkolatáig, ami azt is jelenti, hogy valamennyi (osztrák és magyar) szennyvízkibocsátó létesítmény vízszennyező hatását feltérképezik.

A Boxmark cég feldbachi  bőrgyárában megkezdődött az új szűrőberendezés építése, a gyártási segédanyagokat  korszerűbbekre cserélték a cég mindkét üzemében, azaz a jennersdorfiban is.  

A fürstenfeldi geotermikus erőmű idén május óta  a megállapodásoknak megfelelően  immár nem bocsát sótartalmú termálvizet a folyóba. 

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója megerősítette, hogy a wollsdorfi bőrgyár mindig is problematikusabb volt, gyengébb együttműködési készséget érzékeltek ott, mint másutt. A  gyár úgynevezett kibocsátási értékei is sokkal rosszabbak voltak, mint a többi bőrgyáré. Először is magát a szennyvíztisztítás alapjait kell rendbe tenni, a gyár vállalta ezt, továbbá új berendezés megépítését is. 

A Rába és a Lapincs találkozása Szentgotthárdnál   Fotó: Kiss Teodóra

Ökológiai rehabilitációs program is folyik a vízminőség javítása mellett, az Európai Unió keretirányelveinek megfelelően: három duzzasztónál is hallépcső létesül, illetve a vízitúrázók számára átjárhatóvá teszik ezeket a szakaszokat. Nem utolsósorban az árvizeket is le lehet majd vezetni. 

További részletek a holnapi Vas Népében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!