Ellenzéki hatalomátvétel?

Szombathely - Az ellenzék javaslatai kaptak többséget a szombathelyi közgyűlés mai rendkívüli ülésén. Kevesebb bizottság lesz, kevesebb taggal, kisebb járandóságért.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kéthónapnyi huzavona után ma délután megtartott városi közgyűlésen az ellenzék akarata érvényesült: a Fidesz és a Pro Savaria megváltoztatta a testület bizottsági struktúráját. A döntéshez szükséges 15 fős többsége minden esetben megvolt az előterjesztőknek, de előfordult, hogy az MSZP soraiból, illetve az MDF-től és az ESZE-től is kapott támogatást  a kezdeményező. Megszűnt a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, több önkormányzati bizottság átalakult, és csökkent a tagok létszáma is. 

A polgármester törvényességi aggályainak adott hangot a szavazás végén, újratárgyalná a struktúra átformálását, és jelezte, hogy a Közigazgatási Hivatal véleményét is kikéri majd.

Második napirendi pontként a SZOVA Zrt-ről szóló javaslatot tárgyalta a közgyűlés. Ennek lényege, hogy az önkormányzati tulajdonú cég igazgatóságát kilenc főről hétre csökkentik, a tíz tagú felügyelőbizottság szintén hétszemélyes lenne. 
 
Gyimesi József (ESZE) a felügyelőbizottsági tagjaként elmondta, nem ért egyet, és nem tartja törvényesnek a tervezett lépéseket. Németh Kálmán (SZDSZ) alpolgármester a létszámcsökkentés helyett inkább a tagok tiszteletdíjának kurtítását javasolta, míg Nemény András (MSZP) arról beszélt, hogy borulna a jelenlegi paritásos arány a testületekben, és többségbe kerülne a jobboldal a tagok között. Marton Zsolt emlékeztette a közgyűlést, hogy a Fidesznek jelenleg egy-egy delegáltja van a két testületben. Dr. Ipkovich György azt javasolta, ne döntsenek most kérdésben, várják meg a szeptemberi, rendes közgyűlést, ám nem kapott elegendő szavazatot indítványához. 

A jobboldali előterjesztést (tag- és járandóság-csökkentés) viszont támogatták a képviselők (15 igen, 1 tartózkodás 13 nem).Soós József akit  a"mérleg nyelvének" tartottak Fotó: Szendi Péter

További részletek a szerdai Vas Népében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!