Luxuskoli vája az egyetemistákat

Szombathely - A panziószerű szobákban van internet és kábeltévé, megújult a fűtésrendszer, még napkollektorokat is felszereltek a Deák Ferenc utcai egyetemi szállás tetejére. Drágább mint a többi koli, bekerülni jutalom, mondja a rektor.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A héten beköltözhetnek az egyetem hallgatói a Deák Ferenc utcai kollégium megújult épületébe. A nagyobb munkálatok már befejeződtek, a panziószerű szobák berendezése folyik. 
 
A volt nőtlen tisztiszállás megvásárlásához a pénzt, 135 millió forintot, az Oktatási Minisztérium egyik pályázatán nyerték. A felújításhoz szükséges összeg egy részét, 120 millió forintot, ugyancsak egy minisztériumi pályázat segítségével teremtették elő, a másik részét pedig az egyetem adta hozzá a beruházás költségeihez. 

A munkálatok nyár elején kezdődtek el a háromszintes épületben, s a napokban talán már birtokba is vehetik a diákok a kollégiumot. Az épület nemcsak kívül újult meg teljesen, hanem belülről is átalakult. 

Megújult a fűtési rendszer, napkollektorok kerültek az épületre, s a nyílászárókat is kicserélték. A falak új szigetelést és színt kaptak, a szobákat pedig modern, a mai kor elvárásainak megfelelő bútorokkal rendezték be.Belülről minden igényt kielégít Fotó: Horváth Csaba

Minden szobához tartozik külön fürdőszoba és mellékhelyiség is, egy kisebb tárolószekrény az előtérben, egy mosdó. Van internet, kábeltévé és füstérzékelő. A dohányosoknak minden szinten külön helyiséget alakítottak ki.  Minden emeleten van mosókonyha, társalgó, közös konyha, s még egy közös fürdőszoba is. 

- Az országban kevés ilyen modern kollégium található, büszkék vagyunk rá. Egyfajta jutalomként költözhetnek majd be a hallgatók - így prof. dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának rektora. 

A havi kollégiumi díj idén 13 ezer forint lesz, szemben a másik két kollégium kilencezer forintjával. A kollégiumban 94 hallgató fér el és még 20-24 vendég. A vendégszobák külön apartmanok, ezeket az oktatók, a távoktatásos és levelezős hallgatók foglalhatják el. A vendégszobákhoz  nappalis ebédlő, s külön fürdő is tartozik. 

Hamarosan a kollégium udvarát is rendbe teszik: padokat, asztalokat helyeznek el, de lesz szalonnasütő, röplabdapálya, s ezenkívül lengőteke is várja a fiatalokat a hűs árnyékot  adó fák alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!