Múzsák kertje: lesz-e kerítés?

Szombathely - Szemétszedéssel kezdődött a botanikai séta a tegnapi esős délutánon a 100 éves Savaria Múzeum parkjában, ahol a Múzsák kertje program keretében bemutatkoztak a vasi múzeumok.

Merklin Tímea

A sátrak műtárgyai között voltak például őskori kerámiák, koponyák, dunsztosüvegben embrió. A Smidt Múzeum kihozta kalaposműhelyének eszközeit. Sok olyan tárgyat szerepeltettek, ami itt és most testközelbe kerülhetett a szokott távolságtartáshoz képest, amit a kiállítások üvegtárlói, kijelölt útvonalai jelentenek a hétköznapokon. A szervezők arra törekedtek, hogy a tárgyakat meg lehessen fogni, ki lehessen próbálni . Voltak például rekonstruált öltözetek, műtárgymásolatok (a római köznép által használt mécses és úri gyertyatartó; 15. századból való kis lófej, amelynek eredetije a Kárpát-medencében egyedülálló lelet). A néprajzosok szőlőprést hoztak a parkba, hogy a szemünk előtt készítsék a kóstolni való nedűt.

- A múzsák nemcsak a művészetek védnökei voltak, hanem mindenféle hasznos tudás, gondolkodás tanítói, védnökei is. A múzeum szó a görög museion szóból ered, ami egyet jelent azzal, hogy a múzsák hajléka, otthona, megszentelt helye . A rendezvénnyel az a szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a parkra, hiszen a múzeum a környezetével együtt érvényes. A park valamikor igazi kert volt - kovácsoltvas kerítéssel, reggel kulccsal kinyitották, este bezárták. Szeretnénk, ha ezt az állapotot visszaállítaná a város - tette hozzá Szommer Ildikó.

Ez volt dr. Nagy Zoltán rendezvénynyitó beszédének is a mondandója. Ő úgy fogalmazott: - Szeretnénk a múzeum előkertjét visszahódítani, egy olyan szent szigetet varázsolni ide, amilyen valaha volt. Ez a rendezvény ennek demonstrációja. Az Iseummal kapcsolatos tárgyalások közben dr. Ipkovich György polgármester megígérte, hogy támogatja ezt a törekvésünket. Az egykori kovácsoltvas kerítés újraépítéséről kész tervrajzunk is van, amelyet a Rumi Rajki Körrrel közösen készítettünk. Reméljük, a város e terv befogadója lesz.

A Múzsák kertjének bizonyára nagyobb közönsége lett volna, ha napsütéses vasárnap van. Az ázó-fázó látogatók örültek, hogy az épületben meleg mézeskaláccsal, mentás limonádéval kínálták őket. A teát Bazsó Dorottya mérte merőkanállal, aki az idei megyei szavalóverseny 2. díjasa lett, és a Savaria Karneválon druida jósok mondandóját tolmácsolta a Romkertben. A kislány a Paragvári iskolába jár, 6. osztályos, tagja a Vasi Múzeumbogarak Klubjának, így került ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!