Nem lesz több baklövésük

Körmend - Orvvadászoktól őz- és néhány szarvas trófeát, valamint több kilogramm vadhúst is lefoglaltak a rendőrök a Rába parti városban. A házkutatáskor még két darab házilag barkácsolt engedély nélkül tartott lőfegyver is előkerült.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Körmendi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított az Őrségi Vadásztársaság területén, Kondorfa környékén tevékenykedő orvvadászok elfogása érdekében.

A nyomozás során T.L. és P.I. kondorfai illetőségű, az Őrségi Vadásztársaságnál vadászati tagsággal rendelkező személyeknél, valamint N.F. és T.I. szintén kondorfai lakosnál házkutatást tartottak.

Ennek eredményeképpen P.I-nél egy fogságban tartott, kifejlett szarvastehént foglaltak le, míg T.L-nél több tucat elbírálatlan őz- és néhány szarvas trófea került elő.

N. F. birtokában szintén több őz, illetve szarvastrófea volt, valamint két darab engedély nélkül tartott lőfegyver, az egyik házilag barkácsolt hangtompítóval felszerelve. Ezenkívül 100 darabnál több, különböző lőszereket is tartott a házában. N.F.-től lefoglaltak még több kiló vadhúst is, melynek származására nem tudott magyarázatot adni. T.I-nál pedig a nyomozók őztrófeákat és több száz petárdát találtak. A lefoglalt trófeák és lőfegyverek Fotó: Körmendi Rendőrkapitányság

T.L-t, -aki tagadta a vadlopások tényét- és N.F-t., a lopás mellett lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel is megalapozottan gyanúsítható, a hatóság őrizetbe vette.
 
A kihallgatások során megállapították, hogy T.L. - aki korábban hivatásos vadász és az Őrségi VT vadászmestere volt - a vadászati tagságát felhasználva lőtt ki több őzet és vaddisznót, melyek erdőről való beszállításánál és szétbontásánál felváltva N.F. és T.I. segédkezett. A vadhúst T.L. elosztogatta. (Az egyik kilőtt őzből 50 fő részére tartott kerti bulin vadpörköltet készítettek.)

A hangtompítós puskáról kiderült, hogy korábban egy szintén fegyvertartási engedéllyel nem rendelkező kondorfai illetőségű személy, SZ.I. birtokában volt, akinél  megtartott házkutatáskor további különböző hadi és vadászlőszerek kerültek elő. A hangtompítót N.F. készítette a puskára.

Az N.F-nél lefoglalt másik, orosz gyártmányú, duplacsövű fegyver a műszaki állapota miatt nemcsak a vadakra, hanem annak használójára is veszélyt jelentett.

T.L. fegyvertartási engedélye, illetve fegyverei, valamint vadászati engedélye bevonásra került, így újabb „baklövése” jó ideig nem lehet.

A gyanúsítottak utólag beismerő vallomást tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!