Vádemelés a Traubi Hungária ellen

Szombathely - Áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt vádat emeltek a korábban szombathelyi üzemmel is rendelkező Traubi Hungária Zrt. vezetői ellen. Berkowitz hivatalosan nem is tud róla.

Peltzer Géza

A Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője, Gulyás Ildikó elmondta: vádat  emeltek a Traubi Hungária Zrt. vezetői ellen, mivel a cég által forgalomba hozott negyedliteres üdítő palack formája és cimkéje védjegyoltalom alatt áll, és sérti a védjegyek jogosultjának jogait. 

Áru hamis megjelölésének bűntette és jelentős vagyoni hátrányt okozó iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette akár három évig terjedő szabadságvesztésssel is sújtható. 

Salamon Berkowitz az Országos Sajtószolgálaton keresztül azt tudatta, hogy sem ő, sem vállalata, illetve jogi képviselője ez idáig semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a Veszprém Megyei Főügyészségtől.

A helyi szál

A szombathelyi, Mérleg utcai  üzem környékén most csend honol. A házszám alatt számos kereskedés, telephely működik, de két férfival találkozunk, akik még emlékeznek még arra, amikor a Traubi Hungária itteni üzemében volt még munka. Már rég nem palackoznak a helyi üzemben Fotó: Horváth Csaba

Úgy tudják, az épületeket eladták, ami mozgatható volt, széthordták, rendőrségi ügy is lett belőle.
A Traubi névért hosszú pereskedés folyt a Salamon Berkowitz  által jegyzett Traubi Hungária és az osztrák Warimpex AG között a névhazsnálat miatt. 

A Traubi Hungária a per során azt állítja, hogy megvette a márkanév itthoni használatának kizárólagos jogát, miközben a Warimpex egy másik magyar cégnek, a Rátonyi Kft.-nek is eladta ez a jogsultságot. Az elsőfokú döntés alőször azt mondta ki, hogy lejárt a Traubi Hungária márkahasználati joga, és a cég nem jogosult a Traubi névre. A Legfelsőbb Bíróság viszont  megállapította: a testület döntése érvénytelen.  

A Traubisoda aromaanyaga Lenz Moser találmánya nyomán 1971-ben került Magyarországra, a Badacsonyi Állami Gazdaság 1971-ben kezdte el gyártani az üdítőt. A Traubi Hungária a rendszerváltás után, 1992 óta is a feltalálótól vásárolja a gyártás során használt eredeti aromát.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!