Vasi tudósról beszéltek az Adrián

Opatija (Abbázia) - Az Osztrák-Magyar Monarchia hajdani gyógyítóközpontjában egy vasi tudósra emlékeztek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vasárnaptól a Kvarner-öböl ékének számító városka nemzetközi hírű sétányán vasi, szombathelyi vonatkozású emléktábla látható. A néhai gyógyító és tudós Markusovszky Lajosé. 

A Markusovszky-tábla Opatija egyik legkitüntetettebb pontjáról, a tengerparti sétányról jól látható. Az avatáson Ágoston Gergely professzor mondott köszöntőt, méltatva az orvostudós munkásságát. Nem felejtette el megemlíteni, hogy Markusovszky nemcsak gyógyító, de hazafi is volt. Szerkesztett orvosi szaklapot, abbáziai tartózkodásakor pedig a helyi egészségügy jobbításán ügyködött.

Az avatásra koszorút küldött Szombathely közgyűlése nevében dr. Ipkovich György polgármester, mellékelve egy levelet. Ebben kiemelte a helyi civil kezdeményezés jelentőségét, azt, hogy általa a két város között új tartalmú, minőségű kapcsolatok épülhetnek. Részt vett az eseményen a szombathelyi Éhen Gyula Kör elnöke, Kozma Gábor, aki a horvátországi magyar egyesületek munkásságát méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!