Egy nyilatkozat benyújtásával elkerülhető a kettős bírságolás

Szombathely - Az objektív felelősség bevezetése óta kettős bírságolás is előfordulhat, ha egy gépjárműnek más az üzemben tartója és a használója. Egy nyilatkozat benyújtásával mindez elkerülhető.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vegyünk egy konkrét példát: ha a gépjárművet üzemben tartó férj autóját a feleség vezeti, és jelentősen túllépi a megengedett sebességet - például óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett 82-vel közlekedik, - akkor a rendőrök az üzemben tartóval szemben közigazgatási, a sofőrrel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeznek. 

A férj ilyenkor kap egy határozatot a közigazgatási bírságról (ennek összegénél nincs mérlegelési lehetőség,  nagyságát rendelet határozza meg). A feleséggel szemben az eljárást pedig felfüggesztik. 

A férjnek a határozat átvétele után 8 munkanapon belül nyilatkoznia kell, hogy a gépjárművet a feleség használta a szabálysértés elkövetésekor, ezután a férj mentesül a bírság megfizetése alól, és azt a feleségnek kell megfizetni. Ha a feleség részére szóló határozat jogerőre emelkedik, azt megkapja a szabálysértési hatóság, és az eljárásában a feleséggel szemben csak járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, pénzbírságot nem szabhat ki. Kettős bírságolásra nem kerülhet sor. 

Ugyanez a helyzet azon céges autóknál is, amelyek esetében más az üzemben tartó és a gépjárművezető. A közigazgatási bírságot 30 napon belül kell leróni, azt részletekben nem lehet megfizetni, de a rendőrség engedélyezheti a fizetési halasztást. 

Az üzemben tartó által benyújtott nyilatkozatnak  tartalmaznia kell a gépjármű rendszámát, az üzemben tartó és a használó nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét, az autót használó jogosítványának számát, valamint azon időszak megjelölését, amelyre a gépjárművet az üzemben tartótól használatba vette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!