Hiába a tiltakozás, kezdődnek a fúrások az Őrség szívében

<b>Őriszentpéter</b> - Az engedélyek megvannak, így decemberben elkezdődhet két gázkút fúrása Őriszentpéteren. A tervezett beruházást a lakók többsége és a nemzeti park munkatársai is ellenzik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az utóbbi hetekben sokan keresték fel a nemzeti park igazgatóját, és az után érdeklődtek, igaz-e hír, hogy megkezdődhet a gáz kitermelése Őriszentpéter két pontján, a lakóházaktól néhány száz méterre.

Márkus Ferenc igazgató  hangsúlyozta, a hír igaz, hamarosan megépülnek a gázkutak, annak ellenére, hogy a nemzeti park szakemberei szakvéleményükben nem járultak hozzá a telepítésükhöz. A környezetvédelmi felügyelőség  a nemzeti park munkatársai által vitatott hatástanulmányt elfogadta, és kiadta a fúráshoz szükséges engedélyeket. Márkus Ferenc kiemelte: ökoturisztikai kérdésekkel nem foglalkozik a tanulmány, pedig ezek  az Őrség legfőbb és legmeghatározóbb gazdaságfejlesztési irányvonalai.  A nemzeti park célkitűzéseivel nem összeegyeztethetőek a kútfúrási munkák.   

Őr Zoltán, a kisváros polgármestere elmondta, hogy hosszas egyeztető tárgyalások után választották ki a gázkútfúrásra alkalmas két helyszínt.  Az önkormányzatnak figyelembe kellett vennie  a lakosság elvárásait, kívánalmait. Kiálltak azoknak az érdekei mellett, akiket zavart a beruházás. Olyan helyszíneket sikerült találniuk a gázkutaknak, amelyek az őriszentpéteriek számára elfogadhatóak.A gázkutak építése megnövekedett környezeti hatásokkal, zajjal és forgalommal jár majd az Őrségben Fotó: Kiss Teodóra

A polgármester elmondta, hogy több hónapon keresztül nehézgépek járják majd Őriszentpétert, de sikerült olyan megoldást találni, hogy a szeri utakat ne tegyék tönkre a járművek.

A holnapi Vas Népében arról is olvashat, hogy a a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség miért fogadta el és engedélyezte a munkálatok megkezdését. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!