Mozgójegy kellett

Amennyit az elektronika hozzátehetne egy koncerthez, a Boban és Marko Markovics Orkestar sportházi fellépésén annyit el is vett. Amint azt a buli vége mutatta, amikor előrejöttek, és mikrofonok nélkül játszottak.

Merklin Tímea

Talán nem is kellett volna hangosítani, ezek a virtuóz előadók maguk is befújták volna a teret. A fülsértő erősségek helyett - a kevesebb néha több alapján - jobban érvényesültek volna ennek az elementáris erejű muzsikának a saját energiái. Ez a tizenhárom fős rezesbanda nem való se kis klubba, se ekkora hodályba; autentikus helyszíne a lakodalmas és a fesztiválsátor; függetlenül attól, hogy a világ legjobb helyein is euforikus hangulatú koncerteket adnak, legalább olyan jókat, mint a falusi vigadalmakon. Félreértés ne essék: azért ez a sportházbeli is egy jó koncert volt. A technika nem tudja tönkretenni a szívbemarkoló és a lábakat táncra késztető melódiákat, a balkáni zene sodrását. Ebbe a sodrásba az ember legszívesebben egész testtel belevetné magát. De ezt persze csak néhány fiatal kockáztatja meg, jobbára illedelmesen ülünk a karzaton, az őszintébbek az állójegyüket váltják mozgójegyre saját hatáskörben, helyben a tánctéren.

A koncert műsorában a Boban Markovics Orkestar utolsó lemezének anyaga szólalt meg: a Go Marko Go. A címhez híven a zenész-király Boban mellett felnőtt fiú, Marko szórakoztatta főszerepben a közönséget. Hallhattunk néhányat a sikongatós gyönyörűséget keltő Kusturica-filmslágerekből. Ha turbózhatja magát az Orkestar színpadi show-zásban, azt most a Megasztárból megismert Rúzsa Magdival tette meg, aki a saját hangját, őserejét tette hozzá az alapokat is megrengető Markovics-jelenséghez. Ez az az ének, ami hátborzongatóan szép az első hangtól kezdve. Könnyeket fakasztó, velőig hatoló, egekig érő. A zenekar Rúzsa Magdival együtt a Balkán romahimnuszainak metaforája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!