Megmérettetés

<b>Bük</b> - A fürdő egyik csarnokában lévő mozaikot a köznyelv A víz születésének nevezi. Alkotója, Krizsán István festőművész februárban hunyt el. Posztumusz kiállítása vasárnapig látható a művelődési központban.

Szenkovits Péter

Bük község - a mai város - (is) sokat köszönhet neki. 1978-ban, meghívásos pályázaton ő nyerte el a fürdő csarnokában lévő falfelület mozaikkal történő díszítésének jogát. A kompozíciót 1980-ban építették be. A népnyelv A víz születésének nevezi azóta is. Később az új sportcsarnok homlokzatára is az ő mozaikja került. Krizsán-alkotás díszíti a plébánia falát is, a település címerét is ő alkotta meg, természetesen mozaikból. Utóbbi a polgármesteri hivatal falán látható. Tavaly nyáron szentelték fel a győri Szentlélek templomot, amely karzatának mozaikja az ő keze munkáját dicséri.

Szeretett párja, gyermekei és unokái teljesítették végső óhaját e mostani tárlattal. A művelődési központ első emeletén özvegye, Magdi asszony vezet végig. A Bükön szinte mindenki által Pista bácsinak ismert művész alkotásai egyikének-másikának a feleség volt az ihletője, s nem egyszer segített a mozaikok összerakásánál.

2005 szeptemberében, operációja után megkérdezte kezelőorvosától, mennyi ideje van hátra. Azt a feleletet kapta: öt év. Ehhez képest... A győri templom mozaikjának készítésekor elfogyott az ereje. Ezért nem készülhetett el az általa megálmodott huszonöt új kép... , meséli szomorúan Magdi asszony.

Az igazság, a megméretés, a megmérettetés a jellemző a munkáira. Van egy olyan befejezetlen műve, amin egy bírói szék van. A szék bőre olyan bíró bőréből készült, aki igazságtalanul ítélkezett. Ha legközelebb beleül egy bíró, tudnia kell, hogy miként járjon el...

A negyven-ötven évvel ezelőtt készült alkotásainak nincs címe és már nem is lesz. De miért is lenne? A befogadó majd eldönti, miről is szólnak. Legyen ez kinek-kinek a szabad választási joga , jegyzi meg az özvegy.

Barcsay Jenő és Hincz Gyula művésztársnak tekintette Krizsán Istvánt, aki egyébiránt Békéscsabán született, 1960-ban végezte el az Iparművészeti Főiskolát, s családjával a nyolcvanas évek elején választotta otthonául Büköt.

Barcsay Jenő kedvesének sorai (bekeretezett levélen) olvashatók a tárlaton: A rádión keresztül értesültünk, hogy fölavatták a Bük-fürdő előcsarnokában elhelyezett monumentális üveg mozaikot, Jenő szerint az ország egyik legszebb mozaikját. 1980. XI. 28. Vázlatok, tervek, skiccek, tanulmányok is láthatók a kész alkotások mellett. Az egyik képen budapesti autódömping. Az is izgtatta, hogy az ember milyen szörnyű körülmények között él. Kiállították a darnózseli katolikus templom bejárta felett elhelyezett mozaikjának vázlatát, s a hatvanas évek elején készült linómetszetek sora is megszemlélhető. Magdi asszony mély lélegzetet vesz: Az az igazság: nagyon sok munkát elégetett, mondván, mert nem jók. Annyira igényes volt saját magával szemben ... . Az emlékkiállítás a hónap végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!