15 éve: Anima

<b>Szombathely </b> - Vasárnap este szülővárosában, Szombathelyen lép fel a 15. születésnapját ünneplő Anima Sound System. A koncert 22 órakor kezdődik az Agora - Savaria moziban.

Ölbei Lívia

Tizenöt éves az Anima Sound System. Hogy milyen érzés ma visszanézni a kezdeti időkre, a megalakulásra, az első lemezre, az első sikerekre?

Bevallom, nem nagyon szoktunk nosztalgiázni, sokkal inkább az izgat bennünket, amit éppen csinálunk , mondja Zsolt. Ami biztos, hatalmas intenzitással és zenerajongói kedvvel vetettük bele magunkat a munkába, s ez nem változott azóta sem: Németh Gergővel nap mint nap ügyködünk a dolgainkon, nem nagyon engedélyezünk magunknak szabad időt. Tán ezért röppent el ez a tizenöt év ilyen hirtelen. Mindig újrakezdjük, mindig újat találunk ki. A születésnapi koncert helyszíne meg nem véletlenül Szombathely: a város különleges helyet foglal el a szívünkben, s noha már nem itt élünk, majd mindenki, akivel zenélünk ma is, az egykoron szombathelyi volt, s így nem joggal vagyunk mindig különleges, megilletődött hangulatban, ha hazaérkezünk.

Az elmúlt 15 év legkedvesebb koncertje, turnéja, lemeze, találkozása, külföldi fellépése...

Nincsenek legkedvesebb dolgok az életünkben, az összes élményből áll össze valami egész, ami számunkra az Anima Sound System: zenei műhely, szellemi otthon, baráti bulik, beszélgetés, dalírás, közönséggel való találkozás. Ez együtt kedves nekünk, ez jut eszünkbe elsősorban és nem a hazai vagy nemzetközi fesztiválok Moszkvában, Párizsban vagy Madridban, a remixek, a felkérések, a filmzenék. Persze, Kim Cascone, az Asian Dub Foundation, Palotai Zsolt barátsága vagy a rengeteg utazás sokat jelentett és jelent ma is. Pár hete Dublinban játszottunk, utána egyből Temesvárra utaztunk, tegnap meg Kassán játszottunk Gergővel egy Anima DJ-műsort. Mindennap élmények érnek bennünket, mindennap tanulunk valamit.

A sok év során sok átalakuláson ment át a zenekar, dolgozot az Anima barbadosi-londoni énekessel és egyiptomi énekesnővel, a Twin Peaks zenei rendezőjével, hazai filmek alkotóival, elismert jazz- és kortárs-zenészekkel. Hogyan áll össze ma az élő zenekar - amikor koncertezik és nem Gergővel producerkedik vagy dj-zik?

A legújabb felállást hosszú távúra tervezzük. Kettőnkhöz most harmadikként csatlakozott Prieger Fanni is. Nagy idő telt el azóta, hogy 10 éve elénekelte poénból a Tekerd! című számot a Verseny utcai próbatermünkben. Boldogság és büszkeség a számomra, hogy ma újra együtt dolgozhatok vele. Tehát az Anima Sound System három emberből áll, míg a szerzői munkát Prieger Szabolcs, a koncertfelállást pedig pillanatnyilag értékes meglátásaival és színpadi előadásával Ikvai-Szabó Botond énekes-gitáros-billentyűs, Gergácz Gábor énekes-gitáros-billentyűs-dalszerző és Rozmán Zoltán dobos - ők ketten a szintén szombathelyi Beat Dis tagjai -, illetve fényesek, technikai munkatársak segítik.

Közben pedig készül az új lemez.

Sok új dal készült el mostanában, a legújabb, a Switch Me On már a www.myspace.com/animasoundsystem alatt és rádiókban is hallható. Remixek is készülnek belőle számos külföldi előadó és hazai magyar tehetségek (Tits and Clits, Headshotboyz, Stereo Killaz) jóvoltából, és már megírtuk a belőle készülő klip forgatókönyvét is.

Valahol azt írták az Animáról, hogy a mostani zenéje a 80-as évek diszkójának és a modern elektronikának a keveréke . Zsolt kommentárja így szól:

A funk, a tánczene, a diszkó vicces világa mindig is izgatott bennünket, valóban ezt a hangulatot helyezzük most ironikus szövegkörnyezetbe.

A születésnapi buliról pedig nem maradhatnak el a meglepetések sem:

Lesznek régi és új dalok, egy elég markáns és meghatározó vendég a régi felállásból, különleges fények, neonok, szirénák. A koncertnek nem lesz túlságosan múltidéző hangulata, hiszen az új program inkább előremutató és attitűdjében nincs túl sok köze az előző Anima-korszakokhoz. Azoknál jóval táncosabb és dalosabb. Ezért játsszuk a régi dalokat is, a 68, a Legyen így vagy a Revolution is felcsendül majd teljesen új köntösben, ahogy az új rádiós és klipdal, a már Fannival felvett Switch Me On és több új szám is.

És mi a helyzet az üzenetekkel, a Animától megszokott állásfoglalással?

Nincsen zene üzenet nélkül, még akkor sem, ha az ember még a saját meggyőződését is kételyekkel kíséri folyamatosan. Igazából a boldogságokozás az alapvető ideológiánk, a többi csak járulékos elem. Egy zenekar legfontosabb missziója, hogy a közönségét boldoggá tegye. Ezen leszünk most is.

Prieger Zsolt: A boldogságokozás

a legalapvetőbb ideológiánk. Ezen leszünk most is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!