A gobelin sodrása

A Szombathelyi Képtár messze földön híres textilgyűjteménye most éppen Debrecenben vendégeskedik: Magyar gobelin címmel a Kölcsey Központban nyílt kiá ...

Ölbei Lívia

Szabó Magda városában lehetetlen nem gondolni a sorsra és az antik istenek világára, amelyben olyan nagy szerepet kaptak a szövő-fonó asszonyi alakok: az élet fonalát sodró Párkáktól a hűséges Pénelopéig. A textil - nem csak átölelő melegsége, eredendő puhasága okán - mélyen, mitikus szálakkal kötődik magához az emberi létezéshez. Igazi, ünnepre való kiállítás hát a debreceni gobelinválogatás: talán még arra is képes, hogy megvédje a lelkeket a karácsonyi készülődés karcolódásaitól. A gobelin az elmélyülés művészete. Többnyire nők művelik. A gobelintechnika - amint azt a tárlathoz készült tájékoztató is hangsúlyozza - abban különbözik a hagyományos szövési technikától, hogy vetélő helyett kizárólag az emberi kéz mozdulataira támaszkodik. A gobelin motívumait, formáit az alkotó kézzel alakítja: mintegy önmagát - és az időt - viszi át az alkotásba. Kell hozzá vékony gyapjúfonal, esetleg sodrással kikevert színek, egy kis selyemszál, itt-ott egy kis fém is; meg az anyag határait a végtelenig tágító képzelet.

Nagy Judit bársonyos-puha szárnyú Fabálvány-lepkéje például mintha éppen mozdulni készülne. De január 10-éig biztosan ott marad Debrecenben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!