A színház a legjobb dolog

<b>Szombathely </b> - Lehet, hogy ez is annak a bizonyos égi forgatókönyvnek a része, amelyet Jordán Tamás olyan sokszor emleget: forró-ironikus színházi vallomással ért véget a Márkus Emília-bérlet.

Ölbei Lívia

A Liliomfi ráadásul akkor született - eredendően szabadtéri előadásként, talán ezért is érezhettük úgy, hogy néha szinte szétveti az MMIK színháztermének falait -, amikor nagy változásokon ment át a beregszászi színház. A fiatal utánpótlás társulat pedig alaposan megmutatta, hogy van benne spiritusz: a Liliomfi - maga az eredeti Szigligeti Ede-vígjáték - szinte csak ürügyként szolgál a fokozhatatlanul dinamikus, egyetlen nagy lélegzettel végigénekelt, végigtáncolt, de váratlanul sűrű csöndeket is produkáló előadáshoz, amely témává avatja, a produkció részévé teszi magát a (beregszászi) színházcsinálást, a színészi létezést is. Minden porcikájával, minden zegzugával, mind a négy oldalával játszik a festőein színes és ormótlan ekhós szekér, szinte végig a színen van az egész társulat (előfordul, hogy három-négy jelenet zajlik egy időben), amelyben mindenkinek saját, fölismerhető arca van. Sőt, több is, hiszen a színház az átváltozás képességén áll vagy bukik; és ami a való életben kóklerség, sőt hazugság - a színpadon szépséges igazsággá változik.

A beregszászi színházat a vasvári Gergye Rezső szoktatta ide Vas megyébe (a Liliomfi előtt éppen Gogol Háztűznézőjével fordultak meg a vasvári művelődési házban); a társulat kezdettől visszajáró vendége volt a szombathelyi Márkus- vagy éppen a Weöres-bérleteknek is. (Godot-ra várva, Csehov-komédiák, Az ember tragédiája stb. - csupa emlékezetes előadás.)

A Szombathelyi Színházi Esték alkalmából 1999 és 2008 között mintegy 200 budapesti, nyíregyházi, zala-egerszegi, pécsi, győri (stb., stb.) minőségi előadást láthatott a közönség (Márkus-bérlet, Weöres-bérlet, Csigapad, színművészeti egyetemisták nyári produkciói.) A bérletszervezés kezdettől Czenki Zsuzsannához és kollégáihoz kötődik - ők ma már a Weöres Sándor Színház munkatársai -, szoros együttműködésben az MMIK-val és a Mesebolt Bábszínházzal.

Az útra kész beregszászi ekhós szekér az MMIK színpadán hétfőn este nemcsak a Liliomfi, hanem egy szombathelyi színházi korszak végét is jelezte: a vendégelőadásokból összeállított bérleteket jövőre felváltja valami más; valami olyasmi, amihez még soha nem volt szerencséje a szombathelyi közönségnek: a Weöres Sándor Színház (amint azt jól tudjuk) már meghirdette SAJÁT bérletes előadásait. Az első januári premier azt is megmutatja, hogyan jött létre maga a szombathelyi színház. Vigyázz, kész, start: 9700!

A Weöres Sándor Színház ezentúl saját bérletes előadásokat kínál

a közönségnek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!