Biotájház, időutazás

<b>Lukácsháza</b> - Az országban egyedülálló módon biotájház épült fel Lukácsházán. Szombaton a falu lakói és a környékbeliek közül is sokan megtekintették.

Némethy Mária

Egy  XIX. századi nagyparaszti porta kelt életre. A kezekben frissen sült langalló,  pohár bor vagy gulyásleves, a  szemekben öröm. Egy idősebb férfi fontosnak tartja közölni velem: Nagy büszkesége ez Lukácsházának!  

A biotájházban vagyunk. Szombaton  kinyitotta kapuját, mert  építtetője, a Bolfán család meghívta látogatóba a falu lakóit. Jöttek is. A gazdák bort hoztak (nem rossz a csömötei), kvaterkáztak a kemencék környékén. 

Biotájház Lukácsházán - tisztára mint egy régimódi történetben
Fotó: Horváth Csaba

Sorra benyitogattunk a különféle helyiségekbe. Láttuk a darálót, a szobákban a régi bútorokat, az ágyakra kiterített darócruhát, az átriumszerű udvar közepén a kerekes kutat, a gazdasági épületrészben a magtárt, az istállót, odébb a kézművesek műhelyét. Kint karámokban a marhákat, s ha  sár nem lenne, akkor a 31 malacot, libákat,  gyöngytyúkokat is. Mint hajdan, a XIX. század végén egy nagyparaszt portáján. 

Megálmodója Bolfán Csaba most is munkásruhában van. Elmondja: tavasszal nyitnak, de már most is  működtetik a gazdaságot. Ahogyan eleink tették. Itt minden valóban bio. Körben a 27 hektáros terület is. (Villanyt sem akartak, de az ÁNTSZ beleszólt.) 

A biotájház igazi kaland (lesz). Időutazás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!