Bohém praktikák

<b>Szombathely</b> - Az Agora-Művelődési és Sportház Csákányi László-bérletében láthatta a közönség az Osztrigás Mici című zenés komédiát, amely Sopronból érkezett Szombathelyre.

Vas Népe

Mert, hát mi is kell egy igazán jó teátrumi estéhez? Legelsősorban is tehetséges színészgárda. Melynek tagjai bárhol lépnek is föl a deszkákra, akkor sem a könnyebb, a haknizós utat választják, hanem azt igyekeznek sugallni, ami valójában a bensőjükben lakozik: nekik a színház a mindenük, az életük.

A Turay Ida Színház és a Soproni Petőfi Színház közösen hozta el a szombathelyi Agora-Művelődési és Sportházba Feydeau-Bradányi-Szentirmai Ákos Osztrigás Mici című háromfelvonásos zenés komédiáját, melyet a Csákányi-bérlet részeként láthattunk. A három szerző közül - számomra - a legizgalmasabb illető: Szentirmai Ákos zeneszerző, aki évtizedek óta rendületlenül komponál. Bezony az ő slágere a Miért nem csináljuk ezt gyakrabban? című dal is (annak a szövegét is történetesen Bradányi Iván írta); Tolnay Klári és Mensáros László énekelte. A csillagok örökké élnek című alkotását (szövegíró Halmágyi Sándor) Ruttkai Éva adta elő már nagy betegen; és még sorolhatnánk, kiknek írt ma is sokszor hallható dalokat. Az ő betétszámaitól is frissült föl Osztrigás Mici; valójában ő lehelt új életet a darabba, a produkcióba.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de én az élő zene híve vagyok. Most ezt is megkaptuk, s pluszba még néhány olyan művész alakításának is örülhettünk, akik sokunk szívébe belopták már magukat. Az egyébiránt még most is rendkívül csinos Hűvösvölgyi Ildikó ezúttal satrafaként is tüneményes volt (micsoda macska volt a Madáchban, ahol most éppen fiatalokat okít többek között Bencze Ilonával együtt). Szacsvay László: fogalom. Jó volt újra látni, bárgyúságában (most ez osztatott rá) is szeretetreméltó volt. A kedves Győri Pétert a tévés Kisvárosban (maga a sorozat, finoman szólva, nem volt éppen elsőrangú) szerettük meg; a soproni színházban - kvalifikált darabokban - rendkívülit is tudott nyújtani. Mostani megmozdulását sem vette félvállról. Osztrigás Miciként Sajgál Erika igazi nőként ragyogott. Kellemes meglepetés volt Márton Andrást látni egy semmilyen kis szerepben, amibe mégiscsak életet tudott lehelni. Boros Zoltán - tudom, hogy érték - sem brillírozhatott, de tisztességgel tette a dolgát, akárcsak például Rátonyi Hajni (akit nem csak édesapja, Rátonyi Róbert, hanem önmaga mi-att is lehet szeretni) vagy a szebb időket megélt Benkő Péter, az abbé parányi szerepében pedig Bozsó József (a lábát tört remek Nagy Gábor helyett ugrott be), s akit Bóniként már láthatott a vasi közönség (Körmenden, Szombathelyen is) a Csárdáskirálynőben. A már említett Rátonyi Róbert bizonyosan büszke lenne rá.

Szavunkat azért ne feledjük, hiszen most az Osztrigás Miciről van szó. Nem vennék rá mérget, hogy Szentirmai Ákos dalait nem fogjuk még hallani emitt-amott népsze-rűbbnél népszerűbb művé-szek előadásában is...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!