Böllérverseny tűzoltóknak

<b>Körmend</b> - Idén immár második alkalommal rendeztek böllérversenyt a körmendi tűzoltók a piactéren. A szombati rendezvényre a megye- és az országhatáron túlról is neveztek be csapatok.

Bajdó Bettina

A piactéren szombat reggel tíz, tűzoltókból álló csapat (kilenc magyar és egy osztrák) kapta kézhez a feldolgozásra váró húsárut, majd disznópörzsöléssel vette kezdetét a verseny. A szakavatott zsűri egész nap füzettel a kezében járkált az asztalok között, s pontozta a készülő finomságokat. A minőségi szempontok mellett a versenyzők pontokat kaptak a fogópálinkára, az ölési technikára, a forralt bor ízére, a pörzsölésre és a megtisztításra, valamint a higiéniai szempontok betartására is. Miután a csapatok végeztek a malacok megtisztításával, kezdődhetett a feldolgozás. Több órán keresztül készültek a sült húsok és kolbászok, a véres illetve a májas hurkák, s az öleti káposzta se maradt ki a kóstolóból. Nagy volt a sürgés-forgás tegnap a piactéren, mindenki meg akarta kóstolni a tűzoltók által készített finomságokat
Fotó: Horváth Csaba

A piactéren egész nap nagy volt a sürgés-forgás, sokan kilátogattak a rendezvényre. A rutinosabbak éthordóval a kezükben érkeztek a helyszínre, így a kóstolóval együtt a másnapi ebédet is elintézték egy füst alatt. A csapattagok egy percet sem pihentek, hiszen a sátrak előtt hosszú sorok kígyóztak, mindenki arra várt, hogy megkóstolhassa a frissen elkészített finomságokat. 

- Idén nemzetközivé nőtte ki magát a verseny, Ausztriából is érkeztek tűzoltók - mondta el a Szakonyi Gyula szervező. - Nemcsak megyénk tűzoltói vállalkoztak a megmérettetésre, hanem a szomszédos Zala megyéből is érkeztek versenyzők. Minden csapat sajátos technikával dolgozik, s az otthon honos ízeket próbálja meg az asztalra varázsolni. Az osztrák kollégák például a híres fehér kolbászaikkal szeretnék megszerezni a zsűri pontjait, de ezt mi természetesen nem hagyjuk, mi a fűszerezéssel próbáljuk megnyerni a versenyt. Amellett, hogy fantasztikus a hangulat, s jól összekovácsolódnak a csapatok, próbálunk adományokat is gyűjteni. A rendezvényünk csúcspontja a sonkaárverés, melyből a befolyó összeget a körmendi tűzoltóság alapítványa kapja meg.

Az egész napos verseny eredményhirdetéssel zárult: a zsűri a végén összeadta a csapatok pontjait, az összesítésben első helyen a körmendi nyugdíjas hivatásos önkormányzati tűzoltók végeztek. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!