Egy citeratortával

<b>Kemenesmagasi</b> - A népzenei reneszánsz idején összeálltak a faluban a régi citerások. Így kezdődött harminc éve a kemenesmagasi együttes története. Önálló CD-je, két Aranypáva nagydíja is van ma már a jubiláló zenekarnak, énekkarnak.

Budai Rózsa

Sebestyén Zoltán, a jubiláló együttes vezetője elsőként az alapító tagokat szólította színpadra: Horváth Sándor, Recse Ferenc, Török Tamás él még az első csapatból. Az együttes története megírásra vár, a szájhagyomány szerint a magasi citerások első vezetője Horváth Sándor volt. Tudta hangolni a citerákat, ő fogta össze az együttest. 1981-ben állt Sebestyén Zoltán tanár a társaság élére, képezni kezdte az utánpótlást, színpad- és versenyképes népdalkörré formálta a magasi csoportot. Emléklapot adott át azoknak is, akik legalább húsz éve tagjai az együttesnek: Prépost Sándor, Király Árpád, Horváth László, Molnár Tibor, Recséné Gulyás Lívia, Vekszliné Gulyás Emőke, Hujber Pálné, Szalay Béláné. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elismerő oklevelet adott át az együttesnek a megye kulturális életének gazdagításáért. A köszönő szavakból jutott Sebestyén Zoltánnak is, az együttes tagjai emlékeiket, élményeiket, életük gazdagítását köszönték meg neki.

A bobai, az egyházashetyei, a káldi, a gércei, a sitkei, az ostffyasszonyfai dalosok, citerások műsorral emelték a délután hangulatát. Két csúcspontja volt a napnak. Az egyiket az ünnepelt együttesnek köszönhette a közönség. A citerazenekar Brahms VI. Magyar táncát játszotta. Majd népdalcsokrot adott elő 22 citerás, furulyással, ritmushangszerekkel kiegészülve. Végül a gyerekek együttese szólaltatta meg Békefi Antal népdalfeldolgozását, a Vasi párosítót (kiemelt nívódíjat ért ez a szám a Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei versenyén). A második érzelmi csúcspontot a befejező szám okozta: valamennyi dalos, citerás, zenész együtt adott elő népdalokat: Szépen úszik a vadkacsa, Erdő, erdő, erdő, Rózsa, rózsa, labdarózsa levele... Az ének magával ragadta a közönséget. Fantasztikus volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!