Gömbölyded

Másodszor is kiadta a Magvető Ljudmila Ulickaja Kukockij esetei című regényét; úgyhogy aki még nem találkozott vele, most föltétlenül meg kell tennie.

Ölbei Lívia

A Kukockij eseteiben például gyakran felbukkan Lev Nyikolajevics Tolsztoj neve: a szovjet-orosz alulnézeti történelemleckeként is olvasható, a 20. századot keresztül-kasul bejáró családregényben Kukockij felesége tolsztojánus családból származik; de nyilván ennél mélyebben is érdemes lenne összefüggéseket keresni. Nem csak Tolsztoj válhat a hívószóvá. A pétervári - vagyis a regényidőben éppen leningrádi, esetleg pityeri - hideg azonnal Gogolt idézi, de a szovjet korszakban tiltott szerzők - Cvetajevától Paszternákig - neve mellett fölsorolódik a regényben a fél orosz irodalom. Például így: Tavasszal Tánya, akárcsak Alekszandr Szergejevics Puskin, rosszul érezte magát: erőtlenség, fáradtság, folyton előretörő megfázás. Ez alkalommal az általános tavaszi tüneteihez hozzáadódott még a legyőzhetetlen álmosság és az ételtől való viszolygás. De a legfontosabb helyszín: Moszkva, Moszkva, Moszkva. Ulickaja olyan regényvilágot hoz létre, amely a teljesség képzetét kelti az olvasóban; olyan világot, amelyből a keserűségeivel, ostobaságaival és kínzó kérdéseivel, örömeivel és tragédiáival együtt mélységes, archaikus, a mítoszok kerek - vagy inkább gömbölyded - derű, emberség és valószínűleg a narrátor (a szerző) hangjából eredő csodálatos nyugalom, az így van, mert másképpen nem lehet biztonsága sugárzik. Az írás: megőrzés. Az írás: lehetőség. Az írás: emlékezet.

És miközben kibomlik a gyökereivel I. (Nagy) Péter cár idejébe kapaszkodó, a sors (és az írás) törvényei szerint indázó színes, itt-ott bizarr fordulatokat produkáló családtörténet, a nőgyógyász Pavel Alekszejevics Kukockij - akinek élete gyerekek világra segítésével és az abortusz engedélyeztetéséért folytatott, az idő előrehaladtával egyre több vodkában megáztatott küzdelemmel telik -; szóval mindeközben a címszereplő olyan orvosi-filozófiai-hitbéli vitákat folytat a legkülönfélébb lágereket megjáró, örök optimista barátjával, Ilja Joszifovics Goldberggel, mintha mindketten egyenesen Thomas Mann világából sétáltak volna át ebbe a kortárs orosz regénybe. (Ulickaja családtörténeteiben talán éppen az a legszebb, hogy a legbizarrabbnak tűnő sorsfordulatokat is feltétel nélkül elfogadja az ember. Azért, mert ember.)

Ljudmila Ulickajáról kötelező megjegyezni, hogy végzettsége szerint biológus, genetikus - és eredeti pályaválasztása az írásain is meglátszik. Bár a Kukockij eseteiben mintha éppen a genetikus kételyei dominálnának. Elvégre Ulickaja is pályaelhagyó (lehet, hogy majdnem úgy csinálta, mint Tánya?). Talán mindazokat a kínzó kérdéseket, amelyekre nem találta a választ orvosként - ha nem is megválaszolhatja, de legalább fölteheti íróként. Nem mellékes, hogy a zenéről is biztosan kevesen beszélnek nála szebben. Struktúra itt, struktúra ott - struktúra mindenütt. Az emberi testben, a zenében, a műszaki rajzoló Jelena asztalán; és persze a mondatokban. És ahogy Pavel Alekszejevics Kukockij számára - különös belső látása folytán - azonnal föltárul a betegei testének belső szerkezete, az író is a dolgok, az élet - és az öregség, a halál - belső szerkezetét lát(tat)ja meg, tapintja ki.

Jelena megszülte Tányát, akinek genetikailag nem apja Kukockij - és mégis. Tánya megszülte Zsenyát - akinek genetikailag nem apja Szergej - és mégis. És a regény utolsó lapjain Zsenya is világra hozza gyermekét, akihez Amerikából utazik haza öreg és tetterős dédapja, Ilja Joszifovics.

(...) Amikor megtudta, hogy Zsenyának fia született, és ennek kapcsán apja Moszkvába készül, izgalomba jött: - Még hogy utazni a te korodban! Jobb lenne, ha pénzt küldenél neki! És kész... De Ilja Joszifovics keményen azt mondta: - Ne tanítsatok engem élni! A kislánynak van nagyapja. Nekem meg dédunokám. Kár, hogy Paska nem érte meg. Hol van az igazság?

(Ljudmila Ulickaja: Kukockij esetei, Magvető Kiadó 2008. Fordította: V. Gilbert Edit, Goretyity József)Ulickaja olyan világot teremt, amely a teljesség illúzióját nyújtja

az olvasónak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!