Jövőre kevesebb motort készít az Opel-gyár

<b>Szentgotthárd</b> - Felelős ember nem mondhat olyat, hogy további elbocsátások már biztosan nem lesznek, fogalmazott a gotthárdi Opel-gyár vezérigazgatója. Paizer Andor ezzel együtt optimista a vállalat jövőjét illetően.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A globális gazdasági válság leginkább az autóipart sújtja. Vas megye egyik legjelentősebb vállalata, a GM Powertrain-Magyarország Kft. tulajdonosa a szintén nehéz helyzetben levő General Motors. Szentgotthárdon ezen a héten fejeződik be a termelés. 

Decemberben a szerelősoron ismét beindították a második műszakot, a hengerfejgyárban pedig végig három műszakban folyt a munka. A vállalat jövő évi terveit alapvetően befolyásolja a recesszió: az előző években gyártott 440-460 ezer darabnál jövőre mindenképpen kevesebb motort készít majd a vállalat, amely a motorgyárban és a hengerfejgyárban erős két műszakkal, a főtengelysoron viszont erős három műszakkal számol. 



Jövőre kevesebb motort gyártanak Fotó: Benkő Sándor

A vezérigazgató elmondta, a versenyképesség fenntartása érdekében szükségessé vált  lépéseket - például a kölcsönmunkaerő csökkentését - már megtette a vállalat, ám Paizer Andor szerint a szinte napról napra változó világpiaci helyzetben egyetlen felelős ember sem mondhat olyat, hogy további elbocsátásokra már biztosan nem kerül sor. 

A jól képzett munkaerő megtartására törekszünk - fogalmazott a vezérigazgató, aki a szentgotthárdi gyár jövőjét illetően  alapvetően optimista. Ezt arra alapozza, hogy az itteni egység a válság ideje alatt is képes megőrizni a költséghatékony működését, s ez a nehéz időszak utáni értékelésnél sokat nyomhat majd  a latban. Ugyanígy a Szentgotthárdon folyó innovációs tevékenységre is most kell és érdemes is  felhívni a figyelmet, s erre remek alkalmat kínált kedden az a tudományos  konferencia, amelyen a GM Powertrain-Magyarország, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem és a győri Széchenyi István  Egyetem szakemberei által közösen jegyzett kutatási projektek közül mutattak be néhányat.

Vajon mik ezek? 

Kiderül a csütörtöki lapból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!